Интерпол издирва двама турски бизнесмени, избягали от Кърджали

Интерпол издирва двама бизнесмени, избягали от Кърджали извън страната и оставили задължения за стотици хиляди левове, предаде БНР.

Ахмед Йени и Серхат Шаваш от Турция са собственици на текстилната фирма "Серсан". Преди година двамата бизнесмени внезапно изчезнали, като взели най-ценните неща от текстилния цех. Работници им помагали да натоварят стоките без да подозират какво ще се случи. Оттогава досега 60 души не са получили заплатите си и социалните осигуровки. Те са работили по над десет часа на ден, дори и през нощта.

Сега работниците не могат да се регистрират в бюрото по труда, нито да бъдат наети другаде, защото няма кой да подпише заповедите за уволнение.

Бизнесмените имат над 250 000 лева задължения към банки и други институции, но до момента срещу двамата не е предявен иск.

Със случая е запознат омбудсманът на България Гиньо Ганев, сезиран с жалба от една от бившите работнички Росица Колева, предаде БГНЕС.
"Необходимо е да се отбележи, че в случаи като този със "Серсан" ООД няма предвидена законова възможност за служебно изготвяне на документи за прекратяване на трудовото правоотношение, като и за трудов и/или осигурителен стаж. Допълнително ще се разгледат и възможностите за усъвършенстване на нормативната уредба в тази посока, за да се гарантират трудовите и осигурителните права на българските граждани с проблем като вашия", е отбелязано в отговора на омбудсмана до Колева.

Основната дейност на дружеството у нас е била в сферата на шивашката дейност, ситопечат и поставяне на щампи върху текстилни изделия. През юли 2008 г. Районната прокуратура в Кърджали е отказала да образува наказателно производство срещу измамниците. Йени и Яваш са натрупали огромни задължения – по ДДС 52 366 лева, корпоративен данък 19 608 лева, ДДФЛ 1436 лева, както и за осигуровки от март м.г. Дългосрочният заем на "Серсан" ООД към ДСК е в размер на близо 92 500 лева, а борчът към Мото Пфое – 50 744 лева. Близо 20 000 лева е сумата, която EVN България изисква от новите собственици на помещенията. От май 2008 г. дружеството е спряло да обслужва публично-правните си и задължения по търговски сделки, и не е поискало откриване на производство по несъстоятелност. Ръководството на КТ "Подкрепа" в Кърджали пое ангажимента да съдейства на измамените работници от фирмата.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини