Мъж с 40 градуса от 1 година, лекарите в неведение. Преглед на националния печат

Кризата у нас щяла да е меко кацане, прогнозира „Труд"

Българската икономика се готви за меко кацане, което изпраща сигнали за стабилност в периода на жестоки кризи в повечето икономики на Източна и Западна Европа, съобщава АФП.
Страната е най-бедната членка на Европейския съюз, но нейният брутен вътрешен продукт (БВП) нарастваше с повече от средното ниво през последните години.
Ефектът на глобалната криза все пак се усеща - ръстът на икономиката е намалял наполовина на 3,6% за последното тримесечие на 2008 г. при 7% за първото тримесечие.
Правителството е разчело бюджета си за 2009 г. при очакван растеж на БВП от 4,7%, който е висок на фона на рецесиите, потопили много страни в Европа.
Други не са толкова оптимисти. Международният валутен фонд прогнозира икономиката да нарасне с 2%, като анализатори очакват между 0 и 2% ръст.
Според Георги Ганев, анализатор от Центъра за либерални стратегии, охлаждането на икономиката "може да бъде здравословно". Увеличаването на кредитите, които през 2007 г. нараснаха с 60%, през м.г. намаля наполовина до по-разумните 30%.
Изпълнителният директор на Сосиете Женерал Експресбанк Филип Лам заяви, че увеличаването на кредитите с 60 и повече процента не е уместно. "Кризата е тук и това се знае", заявява той. Но България "се насочва към добро меко кацане", допълва банкерът.
В края на 2008 г. БНБ имаше резерви в чужда валута от 12,7 млрд. евро и правителството приключи годината с обещания бюджетен излишък от 3,0% от БВП. Въпреки това европейски икономист в София счита, че бюджетният излишък не е бил използван по най-добрия начин. "Това е контрапродуктивно, защото левоцентристкото правителство го използва за финансиране на мерки в социалната област преди изборите през юли, а не за да създава богатство", съобщи икономистът, пожелал да остане анонимен.
За да защити икономиката от кризата, правителството планира да инвестира около 15 млрд. лв. в инфраструктурни проекти и увеличаване на пенсиите и заплатите. Но балансът по текущата сметка показва увеличаване на дефицита от 24,3% от БВП, което отразява голямото търсене от потребителите на вносни продукти. И преките чужди инвестиции, които възлизат на около една пета от БВП през последните години, което повече или по-малко покриваше дефицита по текущата сметка, значително намаляха.

21 лекари не знаят защо Георги гори с 40° от година, разследва „24 часа"
Цяла година 59-годишен мъж от търновското с. Климентово обикаля болници в страната с почти 40 градуса температура и още няма диагноза. Минали сме през 21 лекари, накрая казват само, че има възпалителен процес, но не се знае къде, обясни пред "24 часа" вчера съпругата на Георги - Марияна Георгиева.
Мъжът поддържа по 37,4 градуса, а 3-4 пъти седмично температурата се вдига до 39,6 с гърчове. В болници във Велико Търново, Плевен и София Георги минал през всевъзможни изследвания и апарати. Лекарите обаче са безпомощни и още не могат да открият защо той изгаря. Преди месец бил подложен на изотопно изследване на костите в университетската болница "Св. Наум", тъй като има и болки в ставите. Отхвърлена била хипотезата за рак на костите.
Имаме проблем и с болничните - като няма диагноза, не дават и болнични, разказа още Марияна. Наскоро от болницата в Полски Тръмбеш пратили пациента на ТЕЛК, тъй като вече са издали 165 дни болнични, без да имат заболяване.
"Не зная към кого да се обърна вече. Обявих гладен протест на 20 февруари. Ако институциите не реагират, ще седна пред здравното министерство, докато се намери решение", разказа съпругата.


2000 деца изоставени за година, тъжно брои „24 часа"
Над 2000 деца под 3 г. са изоставени от родителите си в социални домове за година. Това ни поставя на първо място в Европа, съобщиха вчера от фондация "За нашите деца".
Родителите на близо 70% от тях пък въобще не ги посещавали в дома. Много често причината да се откажат от тях била, че става дума за деца с увреждания. В голяма част от случаите пък решението вземали самотни или безработни родители.
Щом веднъж детето попадне в дом, след това трудно се стига до осиновяване, казаха още от фондацията. Причината е, че често не бил ясен юридическият статут. 70% били от ромски произход, което също спирало част от осиновителите. Ако не бъде намерено семейство сравнително бързо, детето изкарва средно 14 г. в социалния дом и след това му е много по-трудно да се адаптира към живота навън.
13 бебета не са отишли в дом благодарение на кампанията "Не ме изоставяй". Инициативата подкрепя майките, които са в трудно положение и смятат да се откажат от детето си.

Кметът на Чикаго развя знамето ни, отбелязва „Стандарт"
Кметът на Чикаго развя българското знаме за 3 март. Ричард Дейли постави трибагреника редом до американското знаме пред общината в навечерието на националния ни празник. Заедно с него над 100 000 нашенци, които живеят в Чикаго, отбелязаха 131-вата годишнина от Освобождението на България. За първи път тази година Дейли написа и специален поздравителен адрес до всички нашенци, които живеят в града на Обама.
Вие всеки ден давате своя голям принос към стабилното развитие и икономиката на Чикаго, се казва в писмото, публикувано в сайта на емигрантите ни - www.EuroChicago.com. По традиция всяка година българите организират празненства и в двете православни църкви в Чикаго - "Свети Иван Рилски" и "Света София".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини