Удрят пушачите с нов жесток данък. Преглед на националния печат

Брюксел спря любезно нови водни проекти, отбелязва „Дневник"
България получи пореден жълт картон от Европейската комисия (ЕК). Този път Брюксел спря подписването на нови договори за водни проекти, финансирани по оперативна програма "Околна среда", докато не бъде решен законодателно въпросът за собствеността на ВиК мрежите. Сред причините за решението на ЕК е и липсата на гаранции от екоминистерството за ефективно усвояване на средствата. Проектозаконът за водоснабдяването и канализацията (ВиК) все още не може да мине през правителството като резултат от борбата между ведомствата на Джевдет Чакъров (Министерството на околната среда и водите - МОСВ) и Асен Гагаузов (Министерството на регионалното развитие и благоустройството - МРРБ) за влияние върху общините и върху сектора.
Вицепремиерът Меглена Плугчиева е получила преди седмица писмо от зам.-директора на Генерална дирекция "Регионална политика" Дирк Анер с коментари по ВиК проблемите. "До намирането на адекватно решение на основните въпроси по планирането, собствеността и ценообразуването, било в рамките на нов закон за ВиК или чрез изменения в съществуващия закон, любезно молим да гарантирате в рамките на програмата да не се подписват оттук нататък договори за проекти във водния сектор нито по сегашни покани за предложения за проекти, нито по предстоящи", се казва в писмото.
Така Брюксел блокира разпределянето на средства от общо над 1.5 млрд. евро за водния сектор, предназначени за изграждане на канализации, пречиствателни станции и модернизация на съществуващата мрежа (цялата програма "Околна среда" е за 1.8 млрд. евро до 2013 г.). Предвидените европари осигуряват около 10% от необходимите над 10 млрд. лева инвестиции за модернизация. По програмата във водния сектор досега са подписани договори за 550 млн. лв. В писмото на Анер е добавено, че поканите могат да останат открити и да се организират процедурите по подбор.
"Няма да допуснем блокиране на оперативна програма "Околна среда", освен ако някои хора не положат усилия това да се случи", коментира във вторник в Брюксел пред "Дневник" министърът на екологията и водите Джевдет Чакъров. Той обеща до 2-3 седмици да има консенсусна позиция между отговорните министерства, която да вдигне блокадата върху еврофинансирането за ВиК сектора. Проблемът не е бил обсъден при посещението му, тъй като Чакъров е поискал среща с дирекция "Регионално развитие" в последния момент.
От пресслужбата на Министерството на околната среда и водите съобщиха, че в полученото писмо се препоръчва въпросът за собствеността на ВиК дружествата да бъде решен, както България намери за добре. Министър Чакъров и вицепремиерът Меглена Плугчиева предлагат това да стане с промени в Закона за водите, Закона за концесиите и Закона на регионалното развитие, добавиха оттам. "Вече е създадена работна група, която ще изготви концепция за развитие на ВиК сектора", коментираха от пресофиса на вицепремиера.
Според председателя на парламентарната комисия по околна среда Георги Божинов на 5 март изтича срокът, даден от премиера Сергей Станишев на ведомствата да се разберат как ще бъде разрешен въпросът за собствеността и да дадат гаранции за усвояването на средствата. Божинов отрече да има спиране на парите. На 5 март ще има и семинар на финансовото министерство с евроексперти. В писмото от Анер е посочено, че се надяват тази среща също да помогне на българската страна да се справи със съществуващите проблеми и дават срок до средата на март.
Новият закон за ВиК предлага публична държавна собственост да са значимите язовири, водовземания и пречиствателни станции, които обслужват повече от една община.
Приемането му обаче се бави заради битка за контрола върху сектора и върху общините чрез разпределянето на средствата между ДПС и БСП, която продължава около година. Основен спорен момент между министерствата на екологията (което е от квотата на ДПС) и на регионалното развитие (БСП) в новия проектозакон са т.нар. териториални съвети, които ще могат да участват в усвояването на средствата заедно с общините. Според екоминистерството тези структури ще ощетят общините и ще изземат правата им. МРРБ пък смята, че чрез съветите ще може действията в сектора да се планират на областно ниво. Интересите на общините няма да пострадат, защото в съветите ще участват техни представители и те ще одобряват бизнес плановете на дружествата и проектите им, смятат от МРРБ.
От министерството на Джевдет Чакъров коментираха, че ЕК може не просто да забави, а да блокира средствата по програмата. "Ако проектът се приеме, ще бъде подменен получателят на средствата, който вече е договорен с Брюксел, преди да започне програмата - общината. Това ще доведе до сериозно забавяне усвояването на средствата по програмата поне с половин година", коментира директорът на дирекция "Кохезионна политика за околна среда" в екоминистерството Васил Маргаритов.

Европа спира пушенето с нов, жесток данък, отбелязва „24 часа"
Рязко вдигане на акциза планира Европейската комисия след 3 години. От 2012 г. се предвижда да бъде приета единна ставка на налога за старите членове на ЕС, след като вчера икономическата комисия в Европарламента одобри предложението. Налогът ще надуе цената на пакет цигари поне с 1,5 евро и е част от мерките за ограничаване на тютюнопушенето.
От промяната най-силно ще бъдат засегнати България и Полша, където е най-нисък, а единната ставка ще е валидна от 2014 и 2016 г. Очакваното повишение на цените у нас е с до 36%, или поне 4,40 лв. за кутия.
Обща акцизна ставка върху тютюневите изделия ще бъде въведена в ЕС, след като вчера водещата комисия в Европейския парламент одобри предложението на Еврокомисията. Налогът ще надуе цената на пакет поне с 1,5 евро с предложението на икономическата комисия. В момента начисляваният акциз варира в ЕС. От промяната най-силно ще бъдат засегнати България и Полша, където е най-нисък. Очакваното повишение на цените у нас е с до 36% между 2014 и 2016 г., когато разпоредбата ще влезе в сила. Това означава, че най-евтините цигари ще скочат над 4,40 лв.
Уеднаквяването на ставките ще става постепенно и ще се въведе първо в старите страни членки от 2012 г. Брюксел се надява с новата разпоредба да ограничи "тютюневия туризъм", при който се купуват масово цигари от най-евтините страни, и че ще бъде намален броят на пушачите. Разчетите са, че само в България 16 от 100 българи ще откажат пушенето.
Минималният размер на данъка върху тютюна в ЕС ще е €64 за 1000 цигари след януари 2012 г., като от 2014 г. ще е €75 вместо предложената от комисията ставка от €90. При рязания тютюн ще се начисляват €43 за кг от 2012 г. и €50/kг от 2014 г. За пурите и пуретите се предвижда ставка от €12 евро/kг от 2012 г. и €22 от 2014-а. За България и Румъния те ще са валидни съответно от 2014 и 2016 г. Парламентът ще гласува промените идната седмица.

Дъмпинг удари цената на хляба, разкрива „Труд"
Дъмпинг сваля цената на хляба в много райони на страната, сигнализираха в "Труд" фурнаджии.
След като пловдивската фирма "Симид" продаде хлебозавода и мелницата в Хасково на местния бизнесмен Тодю Тодев, цената падна на два пъти. В началото на февруари - с 20 стотинки, а в началото на март - с още толкова. И сега типовият в Хасково върви по 60 ст., по 65 ст. е най-популярният вид "Карина", а нарязаният бял - по 70 ст. Както е тръгнало, до няколко месеца дребните фурнаджии ще фалират и пещите им ще изстинат, признава председателят на браншовия съюз в Хасково Янчо Вутов.
Русенски хлебопроизводители удариха дребната конкуренция в Търговищко и Шуменско. От едри фурнаджии върви дъмпингова цена от 60-65 ст. за 650 г хляб (или 1 лев/кг) към Делиормана и Герловото.
В Бургас шефът на браншовата федерация Димитър Людиев обяви, че новоизпечени фурнаджии зарибяват пазара и зареждат магазините на цена на едро от 30-40 ст. за стандартен хляб от 650-700 грама.
Най-жестока е конкуренцията в столицата, където винаги се е продавал най-евтиният хляб. В момента тук се предлагат различни видове, грамажи и опаковки на цена от 75-80 ст. до 1,20-1,30 лева за килограм.
"Това е абсолютно ненормално икономическо и пазарно поведение, което обаче е напълно оправдано от факта, че идват избори и цената на хляба е първи индикатор, който може да се забележи и да повлияе впоследствие на електората. И да го насочи за кого да гласува", коментира председателят на Съюза на хлебопроизводителите Георги Попов. Според него в много случаи става дума за политическа инсинуация, която ще струва скъпо и на фурнаджии, и на потребители.
1,34 лева средно струва реално килограм хляб, пресметнаха от съюза. Въпреки че цената на пшеницата остава доста по-ниска от миналогодишната, тя се компенсира от порасналите разходи за производството.
В момента няма причина хлябът да поевтинява, категорични са фурнаджиите. Според качеството брашното се търгува по 400-500 лв./т. При поскъпването на електрическата енергия, при увеличаването на заплатите и при разходите за покриване изискванията за хигиена и добри производствени практики няма как цената да пада, твърди Георги Попов.
Хлябът може да поевтинява само ако се "спестява" и не се плаща ДДС, ако се перат пари, внесени в производството му от други дейности или от политически и икономически групировки. Или при положение че целта е да се "открадне" пазар, на който оферират други производители. Рано или късно - и по-точно след изборите - цените ще се върнат на реалното ниво, обясняват фурнаджии. Те се питат защо Комисията по конкуренцията не разследва онези, които продават хляб на цена, по-ниска от себестойността.

Прокуратурата отчете 350% скок на споразуменията с обвиняеми, пресмята „Сега"
Рязко увеличение на споразуменията с обвиняемите през 2008 г. отчита Софийската районна прокуратура. През 2007 г. те са били едва 321, а през 2008 - 1124, или увеличението е 350%.
По закон споразумението между прокуратурата и обвиняемите се одобрява от съда и е равностойно на влязла в сила присъда. За да бъде допуснато, трябва да са възстановени щетите от престъплението. Не е задължително наказанието да бъде под минимума, както е при съкратения процес.
Споразуменията са 19.3% от всички внесени от СРП в съда дела. 23.4% (298) от присъдите са постановени при съкратен процес, до който се стига, когато обвинението е безспорно доказано, а подсъдимият иска да си гарантира по-леко наказание.
В доклада на Софийската районна прокуратура за втора поредна година се критикуват ниската разкриваемост, мудната работа и неточната статистика на полицията.
Най-скандални са констатациите за IV РПУ, където в нощта след протестите на 14 януари при неизяснени обстоятелства почина 60-годишният арестант Методи Маринов. Там полицаи незаконно са давали на хора от криминалния контингент да подписват празни листа, които по-късно са били попълвани от оперативните работници, за да заведат престъплението като разкрито. Порочната практика е установена от Инспектората на МВР и Военната прокуратура. От прокуратурата не уточняват какво точно е дописвано - видът престъпление или показания и самопризнания. След смъртта на Маринов в IV РПУ задържани около парламента, които са били в ареста заедно с него, твърдяха, че човекът многократно е искал лекар. МВР обаче отрече и съобщи, че починалият дори е подписал декларация за отказ от медицинска помощ.
Тревожни са констатациите на прокуратурата и за работата на оперативните работници. Разкриват се основно престъпления, за които още в началото има данни кой е извършителят. Обикновено самата жертва посочва заподозрения и така се събират доказателства и се повдига обвинение. А когато оперативната дейност действително е необходима, тя е незадоволителна.
"Качеството на разследване като цяло не е на достатъчно добро ниво, тъй като то е пряка последица от натовареността на разследващите органи (средно на един дознател в София се падат по 206 дела), текучеството при тях, условията, при които работят, квалификацията им и липсата на опит на някои разследващи полицаи", пише в анализа.
От доклада за пореден път става ясно, че МВР отчита разкриваемост на престъпленията, която в пъти надвишава реалната. Затова и данните на МВР и на държавното обвинение за решените казуси дори не се доближават. В МВР за разкрито престъпление се приема не само това, за което са събрани достатъчно доказателства за повдигане на обвинение на конкретно лице, но и това, при което има само оперативни данни за извършителя, които нямат стойност за съд. Генералният комисар Павлин Димитров дори каза, че за разкрито вече се води и само регистрираното престъпление.
Така например при телесните повреди СДВР отчита 69.58% разкриваемост, а прокуратурата - 21.2%. Полицията твърди, че е разкрила 23.53% от кражбите, но за прокуратурата делът е 4.19%. Подобна е ситуацията и при грабежите - разкритите според вътрешното ведомство са 50.27%, но за прокуратурата годни за съд са били едва 19.37% от случаите. При присвояванията данните са 69.57% за МВР на 16.2 за СРП.
Един от най-високите проценти на разкриваемост според МВР е при престъпленията против кредиторите - 84.15% - от 183 регистрирани престъпления са разплетени 154. "Но длъжникът, чието поведение е криминализирано, по принцип е известен предварително и на обяснение подлежи по-скоро фактът, че при тези престъпления изобщо има неразкриваемост", пише в отчета на прокуратурата.
През 2008 г. са направени общо 170 искания за използване на специални разузнавателни средства и всички са уважени от съда. Най-често прилаганият оперативен способ е подслушването - 115 случая, следва проследяването - 46, и накрая е белязването на пари - 9. Десет са делата на СРП със защитени свидетели. Районните обвинители са издали 14 европейски заповеди за арест.


Скъпият ток е ненормален, пише „Стандарт"
Скок на тока с 10% от 1 юли е ненормален. Това заяви енергийният министър Петър Димитров. Така той коментира искането на трите електроразпределителни дружества за вдигане на цените от лятото. Ако то бъде прието от държавния регулатор, киловатът ще набъбне до 20 ст. Нека Енергото да не се оправдава с инвестиции в момент на криза. Всички търпим лишения, отсече министър Димитров. Да се направят разчети и това, което може да бъде спестено като увеличение на цената, да бъде спестено, настоява той. Преди 1 юли ще стане ясен разумният процент на поскъпване на тока, но след необходимите анализи на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране. Излишно е 4 месеца по-рано да се нагнетява напрежение в хората, заяви Димитров.
Преди седмица той отмени увеличението на парното от 1 януари в столицата.

Откриха фериботната линия Варна-Кавказ, разкрива „Дума"
Около 500 хиляди тона товари ще бъдат превозени през тази година по новата фериботна линия Варна-Кавказ. Очаква се до 2013 година товарооборотът да нарасне до 1,5 милиона тона годишно. Това съобщи вчера министърът на транспорта Петър Мутафчиев при официалното откриване на линията. Той уточни, че до месец може да бъде определен превозвачът от българска страна.
Според министъра на фериботната връзка ще разчитат българските износители на вина, храни, лекарства, козметика, машини. От руска страна във Варна ще пристигат основно машини и съоръжения, суровини и горива. В перспектива фериботната връзка ще даде възможност и за превоз на контейнери.
България е стратегически партньор за Русия, заяви при откриването на линията ръководителят на Федералната агенция за морски и речни превози Александър Давиденко. Той посочи, че с откриването на връзката Варна-Кавказ срокът за превоз на товарите силно намалява, тъй като разстоянието се ограничава с около 800 километра. Мутафчиев съобщи, че в края на март предстои да бъде открита фериботна линия Никопол-Турну Мъгуреле. Освен това се очаква да бъде подписана спогодба с Грузия за реализация на нова връзка с пристанището в Поти. Според Мутафчиев текстът на документа вероятно ще бъде готов до 15 дни, а новата фериботна линия може да бъде открита в началото на май.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини