Робот ще дефилира на модния подиум

Нов ходещ и говорещ японски робот е с женско лице и може да се усмихва, съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес.

Той тежи 43 кг и ще направи своя дебют на модни дефилета.

Това е най-новия робот хуманоид на Японския национален институт за напреднали индустриални науки и технологии.

В създаването на робота са инвестирани 200 милиона йени (1,6 милиона евро), а разработването му е отнело три години.

Целта ни бе да създадем робот, чийто външен вид прилича на човешкия, движи се като човек и може да взаимодейства с него, заяви ръководителят на програмата Шуджи Каджида.

Роботът обаче все още не е готов да извършва задачи наравно с хората, допълни един от създателите му Хирохиса Хирукава.

За да създадат чернокосия робот, висок 1,58 м, с кодовото название HRP-4C, изследователите проучили морфологичните характеристики на 19-29-годишните японки.

HRP-4C е разработен така, че да прилича на средностатическата млада японка, макар че сребристочерното му тяло напомня по-скоро скафандър.

Идеята роботът да прилича на тийнейджърка с мини пола и дълги чорапи бързо бе изоставена, това щеше да създаде лошо впечатление, поясни Каджида.

Тази роботизирана млада дама е управлявана от микропроцесори, задвижвана е от микродвигатели и се подчинява на гласови команди.

В тялото на HRP-4C са монтирани 30 микродвигателя, които му позволяват да се движи, а 8 микродвигателя в лицето му позволяват да изрази гняв или изненада.

Макар и без "дрехи", HRP-4C ще се появи в модно шоу в Токио следващата седмица.

Други роботи като тези, разработени от Хироши Кобаяши от Университета на Токио и Кобаяши Ишигуро от Университета на Осака, имат лица, които приличат повече на човешки.

Тези роботи бяха тествани като рецепционисти. Търсенето обаче е все по-голямо за "обществено полезни" роботи, които могат да се грижат за възрастни и болни хора.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини