Излезе списък с враговете на интернет

Сред обичайните заподозрени" в доклада на "Репортери без граници", са страни като Китай, Куба, Саудитска арабия и Китай. Като "потенциални" врагове на свободното слово обаче са определени и демократични страни като Австралия и Южна Корея.
В първия Ден на свободата на словото в Интернет - 12 март международната организация "Репортери без граници" в своя доклад „Враговете на Интернет" представи списък със страните, ограничаващи достъпа на своите граждани до информация в Мрежата.

Като „врагове" на глобалната мрежа са заклеймени Саудитска Арабия, Мианмар, Китай, Куба, Египет, Иран, КНДР, Сирия, Тунис, Туркменистан, Узбекистан и Виетнам.
Например, журналисти и граждани на Мианмар са арестувани за водене на блогове и предоставяне на информация от чужди средства за масова информация. В Китай 49 човека са били задържани заради дейността си в Мрежата. В тези страни е изключително висока и цената за достъп до интернет, както и в Куба, където достъпната за потребителите информация се филтрира много внимателно.
Саудитска Арабия и Сирия са въвели жестока цензура в Интернет пространството.
Туркменистан е попаднала в списъка заради невъзможността за достъп до сайтовете на правозащитните организации и новинарските агенции, високата цена на интернет достъпа и и контрола на властите над достъпната информация.
Властите в Узбекистан, по данни на „Репортери без граници", също щателно следят и блокират информацията в Мрежата.
Като потенциални „врагове на Интернет" организацията определя страни като Австралия, Бахрейн, Беларус, Еритрея, Малайзия, Шри Ланка, Тайланд, ОАЕ, Йемен, Зимбабве и дори Южна Корея.

Демокрации „под лупа"
През януари 2008 г. австралийският парламент е разглеждал проектозакон, изискващ от доставчиците на услуги систематично да предоставят по две линии на домакинствата - едната за възрастните и друга за децата, като и двете подлежат на стриктно филтриране. Този проект е бил лансиран във връзка с антитерористичното законодателство, което вече позволява сериозна намеса в конфиденциалната лична кореспонденция. От 2001 г. законът позволява на независима правителствена агенция да „прихваща" всички съмнителни е-писма и да прави разследвания, включително без да е налице каквото и да е юридическо разрешение, обясняват от „Репортери без граници".
На свой ред Южна Кореа, една от страните с най-много ШЛ връзки на жител, също е приела някои непропорционални мерки за регулиране на Мрежата, допълват от организацията. На 7 януари 2009 г. е бил арестуван блогър с псевдоним Minerva, който е повлиял сериозно върху „пазара на борсови книжа", както и върху „доверието в нацията", тъй като статиите му са публикувани в един от най-големите дискусионни форуми на Южна Корея. Блогърът все още се намира в ареста, алармират от „Репортери без граници".
Едно от предупрежденията на Minerva е било свързано с колапса на Lehman Brothers и девалвирането на корейската валута вон. Блогърът е заплашен от 5 г. затвор и глоба в размер на 50 млн. вона (около 27 000 евро).
От организацията цитират и други действия на южнокорейската държава, насочени срещу свободата в Интернет. През 2007 г. двама известни южнокорейци се самоубили, след като в Мрежата плъзнали слухове за тях. През същата година от полицията са регистрирали над 10 000 случая на онлайн клевети, при едва 3600 през 2004. В резултат Куонг-вон На, депутат от Голяма национална пария GNP, е предложил блогове и сайтове с дискусионни форуми, които имат повече от 300 000 посещения на ден, да идентифицират ясно хората, които изпращат съобщения, изисквайки имената и номерата им за социална осигуровка. Проектът все още се обсъжда, но предвижда да ограничи капацитета на тези портали до 100 000 регистрирани. От октомври 2008 почти 1000 полицаи отговарят за следене на съдържанието в чат стаите и онлайн форумите. Два от най-големите портали, Daum и Naver, са се обединили, за да противодействат успешно на опитите на правителството да ограничи критиките, допълват от „Репортери без граници".

Онлайн атаки
Някои режими използват и техники за манипулиране на онлайн информацията, предупреждават от правозащитната организация. По време на израелската атака в ивицата Газа през януари т.г., хакери, предимно мароканци, ливанци, турци и иранци са стартирали стотици атаки срещи израелски уеб сайтове, „обстрелвайки" почти 10 хиляди уеб страници от домейна ".co.il". След края на конфликта израелците отново са били атакувани, този път от блогъри, бомбардиращи Мрежата с мнения за израелската държава, обясняват от „Репортери без граници".
Източник: computerworld

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини