Странно: В Македония от 2 млн. души население, 1,8 млн. са гласоподаватели

След забележките на чуждестранните наблюдатели от Офиса за демократични институции и човешки права /ОДИЧП/, че 1 792 082 записани гласоподаватели в избирателния списък е много за държава с 2 млн. души население, днес македонският министър на правосъдието Михайло Маневски посочи, че още от изборите през 1998г. има регистрирани около 1,5 млн. гласоподаватели, през 2006г. те са около 1,7 млн., а на тези избори са с около 12 900 повече от миналогодишните, съобщава македонската телевизия А1.

Министърът отбелязва, че трябва да се вземат предвид и около 72 000 македонски граждани, които живеят в чужбина и имат право на глас.

"Знаем, че тази държава има младо население, но нещо не е както трябва. Надяваме се, че на следващите избори, не във втория тур след две седмици, този въпрос ще бъде разрешен. Трябва да бъде загрижени за втория тур, тъй като трябва да има 40% избирателна активност, а ако избирателният списък не е точен, може да предизвика проблеми", изтъкват от ОДИЧП.

Премиерът Никола Груевски поиска днес помощ, за да се избере определена методология, по която да се направи преразглеждане на избирателните списъци.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини