Милиони китайци без YouTube

Достъпът до сайта за хостинг на видеофайлове YouTube от Китай е бил спрян още вчера, предаде АФП.

Представителите на фирмата не обясняват защо китайските власти са блокирали достъпа до сайта за обмен на файлове. "Не знаем причината за блокирането, но работим възможно най-бързо, за да възстановим достъпа на нашите потребители в Китай", заяви говорителят на компанията Скот Рубин. Според Би Би Си, достъпът е бил прекъснат, след като на сайта е бил качен клип, показващ как войници пребиват монаси и други жители на Тибет.

В записа се показва как стотици китайски войници нахлуват в тибетски манастир. Видеозаписът показва как те пребиват с палки човек, след което ритат няколко души, включително монах. Датата и мястото на снимането на записа са неизвестни. Пекин не е потвърдил официално блокирането на сайта, но по данни на агенциите, повечето китайци не могат да посетят YouTube.

МВнР на Китай заяви, че властта не се страхува от Интернет. Достъпът до YouTube беше прекъснат няколко дни по-рано, по време на годишнината от масовите вълнения в Тибет.

През януари бяха закрити 1250 сайта, нарушаващи, според властите, законите на Китайската Народна Република, включително про-тибетски сайтове. YouTube не е единственият сайт извън Китай, достъпът до който е блокиран. По-рано Пекин прекъсваше достъпа до сайтовете на"Ню Йорк Таймс", Би Би Си и "Гласът на Америка".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини