До 2060 г. летата в Сидни ще станат смъртоносни

Горещ, замърсен и смъртоносен град, особено за възрастните хора - така може да звучи прогнозата за Сидни през лятото на 2060 г. според австралийски учен, цитиран от Ройтерс.

Повишаващите се летни температури в резултат на глобалното затопляне, сухото време и смогът от транспорта и пожарите ще превърнат Сидни в опасен за здравето град, смята Мартин Коуп от Австралийската федерална научна и изследователска организация /CSIRO/.

Ученият е представил прогнозата си на конференция в Пърт, посветена на климатичните промени. Според Коуп на най-голям риск ще бъдат изложени възрастните хора, страдащите от астма и хората с болни сърца.

"До 2060 г. топлите дни и нощи ще станат повече, а възрастното население на страната ще се увеличи. Необходимо е мерките за справянето с проблема да бъдат планирани предварително", казва Мартин Коуп. Ученият и колегите му са използвали компютърни модели за метеорологичната прогноза за Сидни.

Целта на специалистите е била да тестват ефекта от покачване на температурите с между 1 и 4 градуса по Целзий над сегашните годишни стойности.

Изследователите обясняват, че по-високите температури причиняват топлинен стрес и допринасят за повишеното замърсяване на въздуха.

"Компютърните модели показват, че до 2060 г. дните с температура над 30 градуса по Целзий ще се увеличат с 20 процента. Ще има увеличение и на по-малкия брой дни с температура над 40 градуса по Целзий.

По същото време броят на хората над 65-годишна възраст ще е двойно по-висок, увеличавайки процента на потенциалните жертви на топлината и замърсяването", казва Коуп. Като мерки за справяне с проблема ученият предлага по-добра изолация на домовете и преминаване към хибридни автомобили.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини