Преговорите на ЕС с Турция пак забоксуваха

Президентът на Турция Абдуллах Гюл посети Брюксел, където се срещна с председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу. Двамата разговаряха по въпроса за присъединяването на Турция към ЕС.

По този повод Сабин Фрезер, ръководител на програма "Европа" на Международната кризисна група, Брюксел коментира, че за съжаление, напредъкът по присъединяването на Турция към ЕС е незначителен. Но посещението на турския президент беше важно. Това е първото официално посещение на турския президент в ЕК и първата му официална среща с Барозу, което би могло да ускори малко процеса на присъединяване, макар че след посещението на турския премиер през януари нямаше осезаем напредък.

Този уикенд в Турция ще се проведат местни избори, които са от голямо значение, защото на тях се гледа като на един вид тест за управляващото правителство. Това, на което можем да се надяваме, е, че след тези местни избори ще се ускори процесът на реформи в Турция.

Кипър е един от най-сериозните проблеми в отношенията между Турция и ЕС, но все пак можем да бъдем малко по-оптимистични, защото от септември миналата година текат нови преговори, които напредват доста добре. Бихме могли да се надяваме, че в края на тази година или в началото на следващата ще се намери решение на този проблем. За момента Турция подкрепя преговорите по Кипърския въпрос. Бихме могли да се надяваме, че отношенията между Кипър и ЕС ще се подобрят.

В момента Турция е изправена по-скоро пред проблем от технически характер. Тя води преговори по отделните глави за присъединяване към ЕС. Само 10 от тях са отворени, останалите са блокирани. 5 глави бяха блокирани от Франция, която смята, че именно те стоят в основата на присъединяването на Турция към ЕС. И въпреки че ЕС дава надежди за присъединяването на Турция, Франция продължава да го поставя под съмнение. Информациятна е на РФИ.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини