Игра на котка и мишка (видео)

"Двуличие" не е от филмите, които грабват отведнъж. Даже напротив, сюжетът се разкрива малко по малко, до самия край на историята.

Не може да се каже, че фабулата изненадва, дори по-находчивите зрители биха се сетили за доста от моментите, които са гласени за изненада.

Това обаче изобщо не означава, че няма да се забавлявате. Във филма има всичко - интрига, шпионаж, екшън и една нетипична любов.

Историята се завърта околко двама супер шпиони - красивата жена Джуля Робъртс и английският чаровник Клайв Оуен. "Супер", не в смисъл на свръх-хора, които могат да се измъкнат от 20 етаж на горящ небостъргач без парашут. Необикновеното при тях е, че поставени в свръхестествените и опасни условия на мисиите, които изпълняват, те са развили безупречен интелект, проницателност и хладнокръвие.

Противно на всички правила в бизнеса обаче те се влюбват. И така започва всичко...

Убедени, че са измислили перфектния план, героите се внедряват в две огромни вреждуващи корпорации, които са готови на абослютно всичко за победа и унищожение на конкурента.

"Кой-кого" безусловно може да се превърне в мото на филма. Всеки играе собствената си двулична игра, героите са толкова пропити от системата, че са загубили и най-елементарните човешки качества. Парите са издигнати в култ и са крайната цел на всеки един.

И именно тази специфика на персонажите ги прави толкова забавни - станали перфектни хищници в безмилостния свят на парите и властта, те реагират абсолютно неадекватно на нормалните човешки неща.

Определено, акцентът на филма е неповторимата Джулия Робъртс. Не може да се каже, че в лентата тя е синоним на безупречна красота или сексапил. Дали защото ролята й е на прекалено сериозна жена (липсва усмивката, която е най-големият й чар), или вече годините си казват своето, тук Джулия не блести.

Но натуралната интелигентност, която винаги е струяла от нея, придава на героинята й неповторима автентичност и обаяние, пред което нито един истински мъж не би останал равнодушен.

Случаят на Клайв Оуен е точно противоположен. Ролите във филми като "Самоличността на Борн" и "Отблизо", където той отново си партнира с Робъртс, като че ли разкриват в много по-голяма степен таланта и уменията на британския актьор, докато тук той е просто "най-гомемият мачо, който може да съществува"(буквално the biggest swinging dick б.ред.), както го категоризират другите герои.

Определено, героинята на Джулия е много по-проницателна и многопластова от него, но той пък играе "по-готината половинка".

"Двуличие" има почти всички елементи, които трябва да притежава един шпионски филм - екшън (но не в прекалени дози), интрига, тайна, големи играчи, секс и голяма доза интелигентен хумур.

За разлика от "Мистър и Мисис Смит", където е заложено изцяло на главните актьори (Джоли и Пит), тук действието те завладява. Тони Гилрой ("Самоличността на Борн", "Адвкоат на дявола") чертае цяла система от тактики, стратегии, цели, шпионаж, контрашпионаж и перфектно конструирани планове. Това е паяжината, по която всеки от героите успешно трябва да премине, за да докопа трофея.

А какъв е той? Гледайте и ще разберете. 10 точки на всички, които го направят преди края.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини