Скриха скъпите вносни цигари

Много трудно се намират скъпи вносни цигари по павилионите в София. Това установи проверка на "Монитор" сред продавачите на папироси и техни клиенти.
Марките Рarlament, Davidoff и Muratti почти не се срещат по щандовете, а магазинерите вече са подготвени да отпращат всеки, който иска да си купи от скъпите кутии.

"Пушех сиво Muratti, но никъде вече го няма и затова минах на други марки", каза Петър Фотев от "Младост 1". Според него магазинчетата не зареждат, защото след поредното увеличение на цените от 1 април все по-малко ще се търсят елитните марки.

Междувременно в столицата някои продавачи закачиха на витрините си табелки с надпис "Нямаме цигари на старите цени".

"Всеки това ме пита от няколко дни, омръзна ми да обяснявам", коментира служителка в квартален павилион.

"От евтините останаха само "Пал Мал", мога да ти ги дам на 2,90 лв.", предложи друг търговец. 3,30 лв. е цената на папиросите от тази марка след увеличаването на цените.

Кварталните магазини за хранителни стоки продават цигари на старите цени, за да привлекат клиенти, които започнаха да пазаруват основно в новите хипермаркети, разкриха пък търговци в Бургас. Проверка на „Монитор" установи, че в почти всяка бакалия има продажба под масата, но за да ти дадат кутия, трябва да си най-малкото позната физиономия от квартала.

"Знам, че не е редно да го правя, но това е единственият начин да си върна клиентелата. Какво се занимавате с нас? Защо не проверите скандалните ниски цени в хипермаркетите, които подбиват пазара и ни обрекоха на мизерия", коментира собственик на магазинче в к-с "Лазур" в морския град.

Търговци от Горна Оряховица продават цигари на стари цени, но само срещу покупки над определено количество.

Пушачи от железничарския град разказаха, че в някои търговски обекти продавачите държали под тезгяха стекове с цигари на старите цени. Те обаче ги продавали само на постоянни клиенти, и то при условие че гражданите направят и други покупки. За един стек цигари на старите цени размерът на покупката трябвало да бъде повече от 15 лв., а една кутия - 5 лв.

След поредното увеличение на папиросите доста търговци прибягнаха до различни трикове, за да изкарат някой лев отгоре. Така например в малко магазинче във Велико Търново "Вайсрой" на старата цена от 2,40 лв. се продава в комплект със запалка за 3,00 - 3,20 лв.

Като се има предвид, че запалките на едро струват жълти стотинки, чистата печалба на търговеца от един стек "Вайсрой" излиза към 7-8 лв.

Други търговци пък се върнаха към кризата от началото на 90-те години и въпреки забраната отново започнаха да продават цигари на бройка.

През последните няколко дни всяка вечер след 18,00 часа (след приключване на работното време на данъчните органи) пред търновско заведение се струпват опашки от по десетина човека за евтини цигари. Клиентите носят със себе си непрозрачна найлонова торба или платнена чанта, в която е пъхната бележка с вида и бройката на цигарите и парите за тях. Продавачката взема торбата, влиза в склада и след няколко минути я връща пълна на клиента. Какво е съдържанието на чантата обаче, не се вижда.

Продавачите обясниха, че дори и някъде да има останали, цигарите със стари бандероли ще бъдат разпродадени до ден-два.



Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини