Кризата ще се настани у нас за 10 години

Чакат ни още поне 7 години живот в криза, ако се сбъдне черният сценарий за развитие на глобалната икономика. Такива прогнози направиха вчера експерти на Световната банка по време на форума "Инициатива 2020" в София. Той цели чрез серия кръгли маси да формира антикризисни идеи, пише Сега.
Като се има предвид, че кризата започна в средата на 2007 г. в САЩ, краят й може да дойде чак към 2016 г. Това не е първата подобна прогноза. Още през октомври 2008 г. на подобна дискусия в София професорът по икономика Димитър Иванов обяви, че кризата се подценява - и по света, и у нас, и че има опасност тя да се проточи дори над 10 години.

Спорът дали световната икономика вече е стигнала дъното и колко време ще е нужно за възстановяване се води ожесточено, а мненията са полярни.

Икономистът Джим Крамър например, водещ на предаването "Горещи пари" по CNBC, наскоро обяви, че финансовите пазари са ударили дъното през март и започва съвземане. Според Нуриел Рубини, един от най-популярните анализатори в момента, покачването на борсовите индекси в САЩ не е трайно, дъното още не е достигнато и тепърва ще има нови трусове.

Проф. Рубини е сред малцината песимисти, които още преди няколко години предупредиха, че глобалната икономика върви към тежък срив.

България обаче може да извлече и сериозни дивиденти от кризата.

Заради ниските данъци и сравнително евтините ток, вода и работна ръка страната ни може да открадне ред производства и компании от други държави.

Фирми от Западна и дори от Централна Европа могат да възкресят закритите си заводи или да спасят закъсващи мощности, като ги пренесат в България и по време на кризата, и след отшумяването й, смятат експерти на Световната банка. Те обаче изтъкват, че ако страната ни иска да изтъргува успешно данъчните и ценовите си предимства, трябва да се пребори с два основни проблема - тежката корупция и изтощителната бюрокрация.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини