САЩ отказват да премахнат визите за българи

Външният министър Ивайло Калфин не е успял да убеди държавния секретар на САЩ Хилъри Клинтън България да влезе в американската програма за безвизови пътувания, която изтича през лятото.



Според присъствали на срещата им във Вашингтон репортери той е настоял за ускоряване на процеса, но няма очаквания за напредък в близко време.


„Поставих въпроса, че като близки съюзници в редица дейности нашето очакване ще бъде да се търсят редица възможности, включително законодателни, за решаване на този въпрос в максимално кратък срок, като имаше разбиране, мисля, на аргументите. Това за нас е приоритетна тема. Ние ще продължим да настояваме за нея", казва Калфин пред БНР. По думите му още доста усилия ще трябва да бъдат положени, за да отпаднат американските визи за български граждани.



Основното изискване това да стане е отказите от американското консулство за българи, които желаят да посетят САЩ, да са под 10%. В края на миналата година процентът бе около 15, но според дипломати в последните месеци се увеличава.

„Проблемът е, че законът, които сваляше прага на 10%, вместо стандартните 3%, трябва да бъде подновен от Сената това лято, а изгледите за това са малки. Ако това не стане, България ще трябва да отговаря на много по-високи изисквания. На практика това може да отдалечи отпадането на визите с няколко години. Служител на Държавния департамент успокои с думите, че „Полша е в същата група и проблемът все някога трябва да бъде разрешен", предава кореспондент на „Дневник" във Вашингтон.



Във връзка с кризата с отвлечените от сомалийски пирати български и американски моряци двете страни изразиха готовност да си сътрудничат, както в конкретните случаи, така и в изготвянето на общи механизми и мерки за борба с морското пиратство.

Източник: kafene.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини