5.1 по Рихтер в траурния Разпети Петък за Италия

Нов земен трус с епицентър в Централна Италия и магнитуд 5.1 по скалата на Рихтер беше усетен от много граждани чак в столицата Рим.

Въпреки че до момента няма информация за жертви и ранени, той породи нова паника сред населението. Все още се извършват проверки и за нанесени материални щети.

Днешният ден, на който католиците честват Разпети Петък, е обявен за траурен.

Най-малко два силни вторични труса разтърсиха централната област Абруцо и вчера. Първият трус бе с магнитуд 4,3 по Рихтер в 00,55 часа местно време. Той е събуди много от жителите на града, които са настанени в палатковите лагери. Вторият трус, който бе по-силен - с магнитуд от 5,2 по скалата на Рихтер, разлюля страната секунди след 02,55 часа.

Той бе усетен дори в столицата Рим и в голяма част от Централна Италия. Няма данни за нови жертви и разрушения. По последни данни, оповестени от италианския премиер Силвио Берлускони в сряда вечерта, жертвите на катастрофалното земетресение в италианската област Абруцо и на последвалите го вторични трусове са 272. От тях най-малко 17 са деца. От ранените 1 179 жители на областта, 100 са в критично състояние.

Между 20 и 30 души, които се водят изчезнали и не отговарят на обажданията. 28 000 души са останали без покрив и се намират в палаткови лагера в областта, както и в хотели по адриатическото крайбрежие. Спасителните операции ще продължат до неделя.

Първоначално се предвиждаше те да приключат вчера, но след като във вторник вечерта изпод руините на 4-етажна сграда в град Акуила беше извадена жива 21-годишната Елеонора, която беше прекарала под развалините 42 часа, спасителите и властите на област Абруцо решиха да продължат издирвателните операции до края на великденските празници, които за католиците продължават до неделя.

Днес ще се проведе държавна погребална церемония в Акуила на загиналите в земетресението. Ватиканът обяви, че по изключение ще разреши да се отслужи литургия на погребението на жертвите от земетресението на Разпети Петък, който е единственият ден в годината, когато римокатолическата църква не отслужва литургии.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини