"Напред" иска доживотен затвор за отвличане

Да бъде прието по най-бърз начин предложението на ВМРО за регламентиране на по-строги санкции в Наказателния кодекс (НК) за отвличания, в т.ч. и доживотен затвор, поиска в декларация председателят на ПГ на Движение "Напред" Красимир Каракачанов.

"В България се развива опасен бизнес - рекет чрез отвличания", посочи той.

Каракачанов припомни, че още миналата година ВМРО, сега част от "Напред", е внесло предложение за промяна в НК, с които се предвижда лишаване от свобода от 3 до 10 години за всеки, който отвлече лице.

Ако извършителят е въоръжен, а отвлеченият е под 18-годишна възраст или бременна жена, санкцията да бъде затвор между 5 и 15 г.

Същото наказание да важи и за извършител, който се занимава с охранителна или застрахователна дейност, или е служител на МВР.

Когато деянието е извършено повторно или към отвлечения е проявена особена жестокост с настъпили вреди или смърт, санкцията да е лишаване от свобода от 10 до 20 г. или доживотен затвор.

"Част от мотивите да внесем още преди години това предложение бяха, че обществото ни се сблъсква с бум на "ново" престъпление, за което няма предвидени достатъчно високи санкции в Наказателния кодекс", отбеляза Красимир Каракачанов.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини