Отново пленен кораб от пиратите

Италиански влекач бе отвлечен в събота от сомалийски пирати в Аденския залив, предава АФП.

Новата атака на пиратите бе предприета ден след френската военна интервенция за освобождаването на заложниците от отвлечената яхта "Танит", завършила със смъртта на френски заложник и освобождаването на други четирима, включително малкото дете на жертвата, след шест дни плен.

Двама пирати бяха убити и трима пленени, но за пръв път през последните години при подобна операция в района загива заложник. Активността на пиратите, достигнала своеобразен пит през 2008 г., от една седмица се засилва и то под носа на световните морски сили, изпратили свои кораби да патрулират в Аденския залив и Индийския океан.

Плененият италианският влекач "Буканир" плава с 16 души екипаж: 10 италианци, петима румънци и един хърватин. Той е дълъг 75 м и тегли две баржи. Фирмата собственик на кораба е била предупредена за пленяването му с електронно писмо вчера и оттогава не е получила никаква вест.

Предполага се, че членовете на екипажа са невредими. Според говорител на НАТО друг кораб - "Анатолия " - също е бил нападнат от пирати, но успял да се измъкне. Италианската агенция Анса предаде, че фрегатата "Маестрале" на италианските ВМС се отправя към зоната, където е бил пленен "Буканир".

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини