Обама стана на адвокат на Турция

Барак Обама пое ролята на адвокат на Турция в Тракия, пише днес гръцкият вестник "Та неа". Според информация на вестника на срещата си с Вселенския патриарх Вартоломей той е поставил въпроса за замени за да се отвори Богословското училище на остров Халки.

Въпреки че срещата между двамата се осъществи по инициатива на Белия дом при пълна секретност и е продължила едва десет минути според дипломатически източници американският президент е говорил на Вартоломей за доводите на турците, според които, за да се позволи отварянето на школата, Атина трябва да даде нещо в замяна и то трябва да е свързано с мюсюлманското малцинство в област Тракия (смятано от Анкара за турско - бел. ред.).

Обама е заявил, че въпросът е бил поставен от турския му колега Абдуллах Гюл на срещата им в Анкара. Според информацията Вартоломей е изпаднал в затруднено положение, защото е трябвало да обяснява, че Вселенската патриаршия е отделна тема и в никакъв случай не се свързва с въпроса за малцинството в област Западна Тракия (Северна Гърция).

Така се потвърждават информациите, че Вашингтон е дал богословия на позициите на турците, които поставят като условие Атина да предприеме действия за образование на мюсюлманското малцинство в Тракия, което се свързва с исканията им за функционирането на повече малцинствени училища, които водят към изолация и увеличаване на турските учители.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини