Замразяват пенсии и заплати?

Заради влошаващите се приходи в бюджета финансовото министерство вече разработва сценарии за допълнително намаляване на разходите.

Единият включва замразяване на пенсиите и бюджетните заплати и двойно увеличение на бюджетния буфер. Сега той предвижда 10% от разходите да се задържат и да не се харчат поне до октомври. Ако пенсиите все пак се повишат от 1 юли с планираните 9.7%, всички останали държавни разходи трябва да се орежат с 40%, за да не излезе бюджетът на червено, обясниха източници от финансовото министерство. Най-драматичният сценарий е при срив на приходите да се стигне до орязване и на пенсиите до размерите им от 2007 г.
В първите си реакции и от трите партии в управляващата коалиция отхвърлиха да се стигне до замразяване на пенсиите и се отнесоха скептично към възможността за допълнително свиване на разходите.

"Резултатите от първото тримесечие извеждат като напълно реална необходимостта от по-нататъшно свиване на публичните разходи", се казва в доклада на финансовия министър, представен на заседанието на правителството миналия четвъртък.

В него Пламен Орешарски отчита, че за първите три месеца на годината бюджетните приходи са с 378 млн. лв. по-малко в сравнение със същия период на миналата година, а нелихвените разходи и трансфери - със 763 млн. лв. повече. Спрямо плана в бюджет 2009 събраните приходи изостават със 1.150 млрд. лв. Министърът е предупредил, че засега недостигът на средства е в рамките на заложения буфер, но се прогнозира по-неблагоприятно развитие. Изводът е: "Целесъобразно е министрите и ръководителите на централни ведомства да ревизират своите разходни политики и да предложат на Министерството на финансите актуализирани планове за разходите в рамките на финансовата година."
Според най-оптимистичния сценарий на финансовото министерство данъчните постъпления ще са с малко повече от 2 млрд. лв. под планираните, при най-песимистичния сривът ще е над 6 млрд. Най-сериозен спад се очаква при ДДС - поне с 22%, стана ясно на среща на Националната приходна агенция с Българската стопанска камара във вторник . Един от факторите е трайно намаляващата инфлация, която е 4.9% за март, спрямо същия месец на миналата година.

Трите партии в управляващата коалиция засега не приемат драматично предупрежденията на финансовия министър. Председателят на парламентарната икономическа комисия Йордан Цонев (ДПС) коментира, че и сегашните буфери са достатъчни. Шефът на бюджетната комисия Румен Овчаров (БСП) го подкрепи с изчислението, че в сегашния си размер те могат да устоят на повече от 4.5 млрд. лв. свиване в приходите. Овчаров окачестви доклада на Орешарски като сигнал за внимание, но не и като подкана за конкретни мерки. "Това правителство вече подбра веднъж проектите, които трябва да се финансират, след това направи допълнителна оптимизация с общинските проекти, следващата стъпка е да се орежат и неефективните разходи", каза той пред "Дневник". И според Милен Велчев (НДСВ) буферите ще са достатъчни. Неофициално от средите на управляващите обаче коментираха, че голямото орязване на бюджетните разходи ще остане за следващото правителство.
В тази ситуация единственото сигурно е, че заплатите в държавните ведомства няма да бъдат увеличени от средата на годината. През февруари по предложение на Орешарски правителството постави ограничения пред бюджетните възнаграждения, които в сегашната ситуация няма да позволят на министрите да ги увеличат.

Решението за проектите от инвестиционната програма, рекламирана като акцент в антикризисния план "Станишев", е оставено в ръцете на министрите. Те ще решават при липса на средства дали да орязват еднакво всички проекти, или да довършат едни за сметка на други
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини