Спираш цигарите, вдигат ти заплатата. Преглед на националния печат

500 лв. глоба за ремонт на колата на улицата, пише „Труд"
От 150 до 500 лв. ще бъдат глобявани жителите на София, които си ремонтират или мият автомобилите на улицата или тротоара. Това предвижда нова наредбата за поддържане и опазване на чистотата, която беше приета вчера от столичните общинари.
Същата санкция грози и физическите лица, които използват междублоковите пространства за животновъдство, пускат боклуци от терасите си и изхвърлят батерии в кофите.
Наредбата, която беше предложена от зам.-кметицата по екология на София Мария Бояджийска, забранява още горенето на гуми и моторни масла, складирането на дърва и въглища до жилищата, изсипването на пепел от печки и изоставянето на старо МПС. Луминесцентните лампи и автомобилните гуми трябва да бъдат връщани на определените места в търговската мрежа. Глобата за юридически лица за същите нарушения е между 700 и 2000 лева.
Сто лева пък ще плаща всеки, който залепи плакат или некролог на дърво, стълб, сгради и огради. Контейнерите също са включени като забранена територията за лепене - нещо, за което настояваха от Столичния инспекторат. До 50 лева може да бъде глобен всеки, който си хвърли фаса от цигарата през прозореца или на автобусната спирка.
Минималната санкция за изхвърлянето на битов отпадък в кофа за разделно събиране на боклука е 10 лв. Ако нарушението бъде извършено от непълнолетен, ще бъдат наказвани родителите. В наредбата е предвиден и срок за заплащането на наложената глоба - до 7 дни. Ако санкцията не бъде заплатена, тя ще се погасява според закона за административните актове.
Санкциите ще се налагат от Столичния инспекторат. Досега общината пак имаше предвидени глоби за замърсяване, но няма данни някой да е наказан.

Линейка прати жена с инсулт на рейса, разкрива „24 часа"
70-годишна жена с мозъчен удар е била оставена от линейка да се прибира с автобус. Софиянката Тодорка Петрова била принудена да измине разстоянието от Руски паметник до кв. Горна баня, където живее, с градския транспорт.
Според "Бърза помощ" жената сама поискала да си ходи вкъщи. Близките търсят вина у докторите.
По случайност нещата се развили добре и жената се разминала без сериозни усложнения.
Всичко започнало около 12 ч в сряда. Тодорка се почувствала зле и отишла при невроложка в 16-и ДКЦ. Лекарката видяла, че има сериозен проблем, и повикала линейка, която да я закара до спешно неврологично звено.
Спешната кола пристигнала бързо и взела болната. Потеглили към най-близката неврология - в Националната кардиологична болница. Докторът в линейката прегледал жената, видял, че е с ясно съзнание и движи свободно крайниците си, но съмненията за инсулт останали.
За беда се оказало, че в неврологичната клиника на НКБ тече ремонт, обясни д-р Румяна Колева, зам.-шеф на столичната "Спешна помощ". От болницата ги уведомили писмено за ремонта, но информацията не била стигнала до въпросния лекар.
След това версиите се разминават.
Според дъщерята на Тодорка докторът попитал майка й дали може да се прибере сама и я оставил на спирката до Руски паметник. Там помолил чакащите "някой да изпрати до вкъщи жена с инсулт" и си тръгнал.
Д-р Колева твърди, че на жената било предложено да я откарат в друга болница, а тя отказала. От "Бърза помощ" пък нямали практиката да водят хората до домовете им освен по изключение. А според екипа Тодорка видимо не била в тежко състояние.
Майка ми не е питана дали иска да ходи в друга болница, категорична е Владова. "Лекарят от линейката се е държал грубо. Би трябвало да усети, че по този начин гази Хипократовата клетва", каза жената.
След като Тодорка се прибрала, дъщеря й повикала пак линейка. Тогава я откарали в неврологията на "Царица Йоанна - ИСУЛ". Оттам вчера обясниха, че жената е в добро състояние и въпреки лекия исхемичен инсулт ще се възстанови напълно.

Парите за пенсия вече ще се управляват с различен риск, съобщава „Сега"
Хората, които правят доброволни вноски за трета пенсия, вече ще могат да избират колко рисково да се управляват парите им. Това предвиждат промени в Кодекса за социално осигуряване, които вчера правителството одобри след дълго забавяне.
Колкото по-рисково се влагат сумите, толкова по-голяма е печалбата в добри времена, но и загубата по време на криза като настоящата, поясниха експерти. Рискови вложения обикновено се препоръчват на млади хора. "Ако кабинетът бе гласувал нововъведението преди икономическата криза, възрастните българи сега щяха да загубят много по-малко от спестяванията си за трета пенсия", коментираха специалисти. Пенсионните фондове ще имат 3 вида портфейли - най-рисков (агресивен), балансиран и нискорисков (консервативен). Ако гражданинът не направи избор, парите му ще отиват в балансирания портфейл.
Улеснява се възможността гражданите да си прехвърлят парите от един частен фонд за втора пенсия в друг, предвиждат още промените в КСО. Хората вече няма да чакат 2 или 1 година, за да си прехвърлят парите, а ще могат да го направят във всеки един момент. Ако парите са престояли в даден фонд по-малко от 1 година, таксата за прехвърляне ще бъде 20 лв., между 1 и 2 години - 10 лв., а при повече от две години прехвърлянето ще е безплатно.
Ще паднат и други такси. Удръжката за управление на парите за втора пенсия от сегашния 1% ще падне до 0.60% през 2013 г., като всяка година ще се намалява с 0.10%.
Предлагат се и промени при преизчисляването на пенсии, отпуснати до 1 януари 2000 г. Това се налага, тъй като всички пенсии, отпуснати до 1 януари 2000 г., които са били изчислени от средномесечния осигурителен доход за страната за 1999 г. (180.05 лв.), от 1 октомври 2008 г. бяха преизчислени на база средномесечния осигурителен доход за страната за 2007 г. - 398.17 лв. Това обаче важи само за пенсионери, които са имали трудова дейност след пенсионирането си.
В промените в Кодекса на труда се въвежда забрана за работодатели да наемат на работа работници по време на стачка, дори и на временни договори. В проекта се изравняват правата на наетите временно работници по трудов договор с тези по постоянен. Работодателят трябва да им осигури годишен платен отпуск, работно облекло и др.

Болниците на червено, връщат пациенти, пише „Монитор"
Болниците в страната са започнали да затъват в дългове към доставчиците на медикаменти, научи "Монитор".
Предстои орязване на клиничните пътеки, след което пациентите ще бъдат принуждавани да си плащат за услугите, които по принцип се поемат от здравната каса. Тези, които не могат да си позволят сумата за лечение, ще бъдат връщани, алармираха депутати от здравната парламентарна комисия. По думите им в някои здравни заведения вече обмислят отлагане на планови операции. Болниците могат да бъдат спасени, ако МЗ изтегли заем, с който да ги субсидира, каза д-р Методий Маджаров.
Болниците в страната са започнали да затъват в дългове към доставчиците на медикаменти, научи "Монитор". Предстои орязване на клиничните пътеки, след което пациентите ще бъдат принуждавани да си плащат за услугите, които по принцип се поемат от здравната каса. Тези, които не могат да си позволят сумата за лечение, ще бъдат връщани, алармираха депутати от здравната парламентарна комисия. По думите им в някои здравни заведения вече обмислят отлагане на планови операции.
Причината за възникване на проблема е дефицитът на НЗОК за първото тримесечие на годината в размер на 210,031 млн. лв. За същия период постъпленията в бюджета е трябвало да бъдат 553,025 млн. лв. В него обаче са постъпили едва 339,084 млн. лв. Според финансовите експерти явлението се дължи на икономическата криза, вследствие на която огромна част от работодателите, както и някои от самоосигуряващите се граждани, са спрели да внасят осигуровки, а освен това и безработицата се е увеличила. Поради острия недостиг на средства, районните здравноосигурителни каси са прибягнали към две рестриктивни мерки. От една страна са започнали да глобяват болничните заведения за превишени дейности.
Някои от прегрешилите здравни заведения са отнесли санкции от по 100 хил. лв., а по закон 30% от сумата отива за премии на наложилите глобата. Вторият още по-тежък удар, който са понесли лечебниците, се изразява в непризнаване на разходната част в отчета им, която надвишава планувания бюджет. "Е, как болниците да останат в рамките на плануваната си разходна част, ако е имало повече инфаркти и инсулти", възмутиха се народни представители. Те обясниха, че вече има случаи, при които определена болница представя спецификация за извършена дейност и разходи, но заради недостига на пари от касата отказват да приемат съответната фактура с мотива, че тя трябва да бъде в рамките на плануваното. "В най-лошия случай може да се стигне до фалит на болници или продажбата им на безценицата", предупредиха избраниците. Те допълниха, че за съжаление няма как да се отблокира преходният остатък на НЗОК в БНБ, който би решил проблема. За да стане това, Народното събрание трябвало да гласува наново бюджета на здравната каса. Миналата година остатъкът бе 401 млн. лв.

Спираш цигарите, вдигат ти парите, съблазнява „Стандарт"
Войната срещу цигарите да се води с морков, а не с тояга. Това предлагат от сдружението на родните хотелиери. Те са притеснени от тоталната забрана на пушенето на обществени места от 1 юни 2010 г. Оборотът ще падне с 30-40%, а по-малките ресторанти и барове направо ще трябва да затворят, смятат в гилдията.
По-добре е непушачите да получават специални стимули на работните си места, вместо да се въвежда пълна забрана, обясни шефът на хотелиерската асоциация Благой Рагин.
Например при отказ от цигарите работодателите да дават по-висока заплата и по-дълга отпуска. Сред предложенията на туристическите босове са в ресторантите да има специални кътове за пушачи, а кръчмите без цигарен дим да са с по-ниски данъци.
Заведенията, в които не се пуши, да плащат наполовина по-ниски данъци. Това предлага шефът на ресторантьорите в София към Българската ресторантьорска и хотелиерска асоциация (БХРА) Атанас Димитров. Така ще се компенсират собствениците на кръчми за очакваната по-малка посещаемост след 1 юни 2010 г., когато влезе в сила пълната забрана да се дими на обществени места. Държавата да се погрижи с рекламни кампании да ограничи пушенето сред децата и тийнейджърите, вместо да съсипва бизнеса по време на криза, поискаха хотелиери. Приходите в хазната може да се увеличат, като се въведе лиценз за кръчмите, в които ще се пуши, и така да предостави избор на ресторантьори и хотелиери, предлагат от бранша. Кардиналната забрана може да доведе дотам, че ще имаме поредния закон, който никой не спазва, предупреди председателят на Съюза на собствениците в Слънчев бряг Елена Иванова. За пример бе дадено въвеждането на системата HACCP, която струваше на ресторантьорите десетки хиляди левове. Вместо да се затворят кръчмите, които не са я въвели, проверяващите подлагат на системни проверки изрядните, които се броят на пръсти. Подобен може да е ефектът и от пълната забрана за пушене, обясни председателят на БХРА за Благоевград Румен Калайджиев. Практиката от страни, в които не се дими, показва, че забраната намалява пушачите едва с 1%. Нужна е гъвкава политика, а не крайни мерки, категоричен е браншът. Има опасност обаче, ако не спрем дима в хотелите, да изгубим семейните туристи. Те ще предпочетат съседите, в чиито курорти не се пуши, предупреди Байко Байков от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти. Практиката от забраната на цигарите в авиокомпаниите показва, че въпреки първоначалните нагласи винаги губят онези, които въведат мерките последни, обясни Байков.
Кабинетът дава 10 млн. лева на София, пресмята „Дума"
Правителството ще отпусне 1 984 500 лв. за осигуряване подготовката и провеждането на Срещата на върха "Природен газ за Европа: сигурност и партньорство", която ще се състои в София на 24 и 25 април 2009 г., предаде БГНЕС. Средствата ще бъдат осигурени чрез преструктуриране на разходите по централния бюджет за 2009 г. по бюджетите на МВнР (1 404 500 лв.), на МВР (200 000 лв.) и на НСО (380 000 лв.). В международната среща на върха ще вземат участие представители на най-високо равнище на 30 държави и международни организации: страните от Югоизточна Европа, Русия и основните производители и транзитьори от Черноморско-Каспийския регион и Централна Азия, страните членки на ЕС и основните европейски институции, както и САЩ. Домакин на срещата ще бъде президентът Георги Първанов.
Инициативата на България за среща на най-високо равнище по въпросите на енергийната сигурност придоби особена актуалност в контекста на газовата криза през януари 2009 г. Целта на страната ни е Срещата на върха да се превърне в платформа за политически диалог на най-високо равнище в търсенето на пресечни точки на интересите на страните-производителки, страните-потребителки и страните-транзитьори на газ за Европа в рамките на съществуващи и проектни газови маршрути, както и да се стимулира взаимодействието между тях, въз основа на принципи за прозрачност, гарантиране на стабилност и изпълнение на международни ангажименти.

В 12 без 5 кабинетът се сети за временната заетост, пише „Дневник"
Две седмици преди края на мандата на 40-ото Народно събрание правителството прие поправки в Кодекса на труда, за които работодателите настояват поне от две години и които са още по-важни за пазара на труда в условия на икономическа криза. С промените, внесени от социалното министерство, се регламентира възможността за временна заетост. Уреждат се дейността на агенциите за временна заетост, отношенията между служителите, компаниите, които ги наемат временно, и агенциите посредници.
Преди година подобни промени бяха предложени от депутати от мнозинството, но парламентарната социална комисия под натиска на синдикатите ги отклони към Националния съвет за тристранно сътрудничество. Вариантът на правителството мина през тристранния съвет едва преди седмица и почти няма шанс да бъде одобрен от сегашния парламент, за да стане факт, намекна председателят на социалната комисия Хасан Адемов (ДПС). "Това трудно може да се случи", каза в четвъртък Адемов. "Парламентът ще направи каквото трябва, но мисля, че е много късно вече. До края на работата на Народното събрание остават броени дни", добави той пред "Дневник".
Според проекта предприятието, което ще наема временно служители, е длъжно да им осигури същите права и условия на труд като на постоянно работещите - да получат длъжностна характеристика за мястото, което заемат, както и инструкции за безопасен труд. Заплатите и осигуровките се превеждат на агенциите за временна заетост, които са осигурили тези служители, и те им ги изплащат. Агенциите нямат право да изискват от кандидатите за работа такса, за да им съдействат. От своя страна кандидатите имат право да откажат работа, ако тя не съответства на професионалната им квалификация и здравословното им състояние.
Зам. социалният министър Лазар Лазаров все пак се надява текстовете да минат до края на мандата, тъй като материята не е непозната на депутатите. "Искаме това да се случи, защото така ще се гарантира сигурността на работниците и ще се повиши заетостта. Трудовият пазар ще стане по-гъвкав, а пред младежите и хората в предпенсионна възраст ще се открият повече възможности за работа", каза Лазаров.
Регламентирането на временната заетост е изключително важно в условията на криза, тъй като ще повиши гъвкавостта и ще задоволи по-добре производствените нужди на пазара на труда, коментираха от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. Още през ноември бизнес организацията предлагаше да се въведе система от гъвкаво работно време като антикризисна мярка за запазване на работните места. Зам.-председателят на Българската стопанска камара Камен Колев каза, че с временната заетост ще се даде шанс на студентите и младите майки, които нямат възможност да се трудят на пълен работен ден.
В края на миналата година анализ на Световната банка показа, че именно младежите, хората в предпенсионна възраст и обезкуражените са най-проблемните групи на пазара на труда в България. За интегрирането им експертите на банката препоръчаха да се регулират законово агенциите за временна заетост и да се улесни сключването на договори за почасов или временен труд.
Според синдикатите обаче поправките в Кодекса на труда обслужват "тесни корпоративни интереси". "Не е ясна идеята на законопроекта за разпределяне на задълженията към служителя по трудовото правоотношение между двата работодателя - компанията и агенцията", се казва в становище на КНСБ. Според синдикатите това ще застраши сигурността на работниците и ще ги изложи на риск от съкращения.
На заседанието си в четвъртък правителството прие и конвенция за надомния труд, която също трябва да мине през Народното събрание за ратификация. Тя задължава държавата да осигури, доколкото е възможно, равенство между надомните работници и останалите. Работещите вкъщи трябва да имат право да създават свои организации, да имат достъп до обучения, да се регламентира минимална възраст за започване на работа и защита при майчинство.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини