Рединг: Неприкосновеността на личния живот на гражданите трябва да се превърне в приоритет през цифровата ера

В ерата на дигиталните технологии европейците трябва да имат правото да контролират по какъв начин се използват техните лични данни онлайн, заяви Вивиан Рединг, комисар на ЕС по въпросите на информационното общество и медиите, във видео-обръщението си тази седмица. Рединг подчерта, че Комисията ще предприеме мерки, ако държавите-членки на ЕС не гарантират спазването на това право при използването на нови технологии като поведенчески насочени реклами, „умни чипове" за радиочестотна идентификация (RFID) или онлайн мрежи за социални контакти.
Рединг очерта редица области, в които Комисията е готова да предприеме действия, за да опази правата на гражданите, тъй като тенденциите в технологичното развитие улесняват използването на личните данни и злоупотребата с тях.
„Европейските правила за неприкосновеност на личния живот са кристално ясни: личните данни на дадено физическо лице могат да бъдат използвани само след предварително изразено от него съгласие за това. Не можем да отстъпим от този основен принцип и всичките ни контакти да бъдат наблюдавани, надзиравани и записвани, като в замяна ни се обещава „по-адекватна" реклама! Няма да се поколебаем да предприемем действия, ако дадена държава от ЕС не изпълни своето задължение", каза комисар Рединг в своето видеопослание.
Вивиан Рединг отправи и предупреждение, че радиочестотната идентификация (RFID), вградените в продуктите „умни" чипове, които изпращат радиосигнали, ще реализират своя икономически потенциал „само ако се използват от потребителя, а не спрямо потребителя. „Никой европеец не бива да носи чип, вграден във вещи, които са негово притежание, без да бъде информиран за какво точно се използва той и без да има възможността да го отстрани или изключи във всеки един момент."
Комисарят отправи и призив към компаниите в сферата на мрежите за социални контакти да засилят онлайн защитата на личния живот: „Според мен неприкосновеността на личния живот трябва да бъде въпрос от изключително приоритетно значение за доставчиците на мрежи за социални контакти и за техните потребители. Аз твърдо вярвам, че поне профилите на непълнолетните и малолетните лица трябва да бъдат по подразбиране лични и до тях да нямат достъп търсачките в Интернет. Европейската комисия вече призова сайтовете на социалните мрежи да боравят внимателно с профилите на непълнолетните и малолетните лица, използвайки средства за саморегулиране. Готова съм, ако трябва, да продължа това с нови правила."
Източник: idg.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини