България мълчи за транзакциите на сръбска фолкзвезда

Сръбската фолкзвезда Цеца Величкович е проверявана в шест държави за извършване на тежки финансови нарушения и незаконно присвояване поне на 11 млн евро. Сред държавите, които трябва да проверят и предадат информация на Белград за Цеца е и България.

Най-големите кражби са извършени при продажбата на играчи от футболния отбор "Обилич". Следователят Бранислав Пантелич поиска цялата документация свързана с "бизнес делата" на Цеца Величкович да бъде предоставено от компетентните органи на България, Русия, Гърция, Турция, Австрия и Франция.

Разследването трябва да разкрие точната сума за която са продадени 15 спортисти и каква част от тях е прибрана лично от фолкзвездата. Според разследващите в Белград до момента нито една държава не е отговорила на искането на сръбските съдебни власти. Говорителят на Окръжния съд в Белград Ивана Рамич каза, че в момента "разследването тъпчe на една и също място" поради липсата на документация.

В разследването е включена и сестрата на певицата Лидия Величкович. Според експертите на нейни сметки в Кипър и Унгария Цеца Величкович е прехвърляла получените суми от продажбата на футболистите. След транзакциите Величкович е предавала парите на сестра си, която ги е внасяла на други сметки.

Actualno.com припомня, че разследването започна по време на операцията "Сабя" през март 2003 година когато бе убит сръбския премиер Зоран Джинджич. Тогава Цеца Величкович остана в ареста два месеца. Властите предполагат, че тя е присвоила огромни суми при продажбата на 15 футболисти сред които са и - Милан Обрадович, Драган Шарац, Владица Джурович, Зоран Ранкович, Милорад Корач и Никола Лазетич.

Като най-голям трансфер в историята на сръбския футол си остава продажбата на Никола Лазетич на турския отбор Фенербахче. Прокуратурата твръди, че той е продаден за 6 млн евро, но на сметката на "Обилич" са преведени само 2 млн евро, останалата част е отишла дирекнто в джоба на Цеца Величкович.

Сръбската фолкзвезда бе женена за Желко Ражнатович, по-известен с прякора Аркан, който бе убит в Белград през 2000-та година. Той се смяташе за един от най-големите военнопрестпъници на територияна на бивша Югославия.





Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини