Нов смъртоносен грип - от човек на човек

Властите в Мексико сити забраняват всички големи публични събирания поради новия смъртоносен грипен вирус, съобщи на пресконференция вчера министърът на здравеопазването в столичното правителство Армандо Ауед.
Мексиканските власти потвърдиха вчера смъртта на 20 души от свински грип, а има подозрения, че още 48 смъртни случая се дължат на същия вирус. В страната има 1004 случая на заразяване, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.
Ситуацията е толкова сериозна, че Мексико сити затвори училищата и университетите, а президентът Фелипе Калдерон отмени пътуване в провинцията и свика извънредно заседание на кабинета. Над 6 млн. ученици и студенти в огромната метрополия с население 20 млн. души си останаха вкъщи, а всички библиотеки, театри, спортни клубове и поне 14 музея са затворени. Мачовете в края на седмицата бяха отменени.
Министърът на здравеопазването Хосе Анхел Кордова Виялобос заяви, че Световната здравна организация изпраща експерти, техническа помощ и медикаменти, за да помогне на мексиканските власти в борбата с "епидемията", както я нарече той, подчертавайки обаче, че е "под контрол", предаде ДПА. Виялобос настоя, че вирусът е напълно идентифициран и страната има достатъчно лекарства, за да се справи с него.
Вирусът, който се предава от човек на човек, без контакт със свине, е същият, причинил изолирани случаи на смърт сред хора през 1976 г. в САЩ. В американските щати Калифорния и Тексас са регистрирани осем случая на свински грип от март насам, но смъртни случаи няма. Симптомите са внезапна силна треска с висока температура, главоболие, зачервяване на очите, хрема и кашлица. Според СЗО тестовете са показали, че вирусът, изолиран при 12 от мексиканските пациенти, генетично е същият като новия щам на свински грип, наречен H1N1, открит у осемте заболели в Тексас и Калифорния. Организацията е мобилизирала всички ресурси, но въпреки всичко не е готова да обяви пандемия - глобална епидемия.
Засега няма никаква промяна в равнището на заплаха от пандемия, подчерта пред репортери директорът на Центровете за контрол и превенция на болестите в САЩ д-р Ричард Бесър. Анализът показва, че е вирусът на инфлуенца А съдържа уникална смесица от ДНК на свински, човешки и птичи вируси, включително елементи от европейски и азиатски вируси, заяви ведомството на Бесър, което вече работи по създаването на ваксина.
Хора от време на време са прихващали грип от свине, но досега не бе известно да се предава на други хора. Повечето от починалите са млади хора, на възраст от 25 до 45 години, което е тревожен признак, понеже сезонният грип е по-смъртоносен сред най-младите и най-старите, докато един от придзнаците на пандемията е, че засяга здрави хора в разцвета на силите им. СЗО заяви, че вирусът изглежда се поддава на лечение с лекарствата Тамифлу и Реленца, но не и на други противогрипни средства като амантадин.
Американските власти засега не дават някакви допълнителни специални съвети за пътуващите до Калифорния, Тексас и Мексико. Говорителят на Белия дом Робърт Гибс заяви, че правителството приема сериозно ситуацията и внимателно следи за ново развитие, а президентът е информиран постоянно. Барак Обама не е бил изложен на риск по време на визитата си в Мексико. Съветникът за вътрешната сигурност Джон Бренън координира американските усилия, съобщи Асошиейтед прес.
Според д-р Бесър вече е твърде късно да се предотврати разпространението на епидемията извън Мексико, но не е ясно защо вирусът причинява толкова много смъртни случаи в Мексико и толкова малко в САЩ. Повод за загриженост е и географското разпределение на мексиканските случаи - 13 от 20-те потвърдени смъртни случая са в столицата, но останалите са в различни райони - четири в централния щат Сан Луис Потоси, два - близо до американската граница, в Баха Калифорния, и един в южния щат Оаксака. Не е ясно как са се заразили осемте в САЩ, след като не са имали контакт със свине, нито помежду си.
Мексиканските власти предупредиха хората да не се ръкуват или целуват, когато се поздравяват, да не споделят храна, чаши и прибори за хранене и редовно да си мият ръцете. Те призоваха гражданите да избягват ненужните посещения в болниците, ако нямат спешна нужда от медицинска помощ, понеже са центрове на зараза. На международното летище в Мексико сити разпитват пътниците, за да не допуснат никой с със симптоми да се качи на излитащите самолети.
Рош, производител на Тамифлу, заяви, че компанията веднага е готова да предостави запас от лекарството, ако бъде помолена. Мексико заяви, че има достатъчно Тамифлу за лечение на 1 млн. души, но лекарството трябва да бъде давано под строг лекарски контрол. До четвъртък вечер властите твърдяха, че няма нищо
Внезапната и закъсняла реакция разгневи мексиканците, че не е спряно навреме разпространението на вируса. В Мексико сити раздават хирургически маски на пътниците в автобусите и метрото, с което пътуват 5 млн. души всеки ден. Маските бяха изкупени от аптеките светкавично. На държавните служители е наредено да носят маски, а властите призоваха хората да си останат у дома, ако се почувстват зле, а работодателите - да не санкционират неявилите се на работа.
Здравните власти на Перу и Чили въпреки липсата на съмнителни случаи активираха вчера планове за повишена санитарна бдителност, съобщи Франс прес. В Лима бе обявено, че е засилено наблюдението на транзитните пътници от Мексико и САЩ. Националният план за подготовка за грипна пандемия в Перу предвижда разпространяването на предупредителни послания към гражданите да слагат ръка на устата си при кашлица и после веднага да си мият ръцете. В Чили планът предвижда серия мерки, като алармиране на обществото и здравния персонал. Коста Рика създаде национален център за свръзка, съставен от експерти от различни институции, и активира механизми за наблюдение и превенция, съобщи министърката на здравеопазването Мария Рус Авила. Здравните работници са предупредени как да вземат превантивни мерки, а центрове за наблюдение са създадени на пристанищата, летищата и на сухопътните граници.
Министърката на здравеопзването на Канада Лиона Аглукак на телевизионна пресконференция вчера успокои канадците, че нито един случай на свински грип не е засечен в страната и засега не са изложени на риск, но ги призова към повишено внимание. Канадските власти са помогнали на мексиканските си колеги за анализ на съмнителните проби и допълнителните тестове са потвърдили, че наистина става дума за свински грип, добави тя.
Във Франция министерството на здравеопазването създаде кризисен център, който ще следи развитието на ситуацията и ще издава евентуално препоръки за французите, живеещи в Мекиско, или за пътниците. Междуминистерска среща се е състояла вчера в Париж, за да обсъди положението и да планира мерки на национално ниво. На френска територия няма нито един случай на свински грип при хора или на респираторни заболявания, свързани с подобен случай, увери французите генералната дирекция на здравеопазването, цитирана от Франс прес.
Най-страшната грипна пандемия е убила поне 40 млн. души през 1918-19 г. две други не толкова съмртоносни е имало през 1957 и 1968 г

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини