Болните от рак у нас се увеличават с 34 000 годишно

Грехота е да позволим българската нация да се затрие от рак, заяви на пресконференция в Шумен доц. Здравка Валерианова, ръководител на Националния раков регистър.

Тя изнесе данни, според които болните от рак в страната годишно се увеличават с около 34 000 души. "Очаква се в близките години тази цифра да надхвърли 35 000", каза доц. Валерианова. Общият брой на хората, вписани в Националния раков регистър е около 300 000. Годишно от рак в България умират 16-17 000 души. "В световен мащаб към 2020 г. новите случаи на рак ще нараснат с 50%", информира доц. Здравка Валерианова.

Основните причини за това са тютюнопушенето, нездравословното хранене и липсата на двигателна активност. В България мъжете най-често страдат от рак на белия дроб, а жените от рак на млечната жлеза.

"Един от приоритетите ни трябва да бъде профилактиката. За съжаление процентът на заболелите, открити в късен стадий продължава да е висок", каза ръководителят на Националния раков регистър. Според изнесените от нея данни над 1/3 от случаите при карциноми на устната кухина и фаринкса, стомаха, храносмилателните органи, ларинкса и белия дроб се регистрират в последния стадий на заболяването.

Министерският съвет да приеме финансово осигурена Национална програма за контрол на рака в страната, поискаха специалисти по онкология по време на Националната конференция "Онкологична хирургия - съвременен станадарт", която се провежда в Шумен.

"Централно място в тази програма трябва да се даде на Национална скринингова програма за рак на млечната жлеза, карцинома на правото и дебелото черво и маточната шийка", заяви пък проф. Дамян Дамянов, председател на Българското хирургично дружество. Освен това онколозите настояват за преименуване на онкологичните диспансери в "Регионални онкологични центрове", а Специализираната болница за активно лечение по онкология (СБАЛО) в София трябва да стане "Национален онкологичен център", твърдят те.

Участниците в конференцията изготвиха списък с най-необходимите и неотложни действия за съвременно онкологично здравеопазване в България, който ще бъде изпратен до Министерството на здравеопазването.

"Сред мерките, които трябва да бъдат взети е и това лечебните заведения да получават акредитация за диагностика и лечение на онкологично болните, само ако са в състояние да прилагат и спазват единни правила и стандарти за добра медицинска практика в онкологията", каза проф. Дамянов. Според думите му "в момента всеки се опитва да прави онкология", което е недопустимо. "В едно здравно заведение по онкология е необходимо да има патоанатом. Действащите патоанатоми в страната са 60. Още толкова са пенсионери, а регистрираните болници са много повече", подчерта специалистът.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини