Първанов се опъна на Газпром. Преглед на националния печат

Първанов: "Газпром" да не диктува правилата, отбелязва „Труд"
Президентът Георги Първанов реагира остро на руските опити за подмяна на споразумението за газопровода "Южен поток". Това стана вчера след форума "Природен газ за Европа - сигурност и партньорство" в НДК, в който участваха 28 страни - от ЕС, Балканите, Кавказ, Средна Азия, Черноморския район, Русия, САЩ и ЕС.
В отговор на въпрос на "Труд" Първанов не скри, че "в момента спорим с Русия по принципни въпроси". Той бе достатъчно откровен и по отношение на "Газпром", и спрямо политическите партньори в Москва: "Не искам газовиците да диктуват политическия дневен ред... Ако държавното ръководство на Русия има претенции, моля, ще ги обсъдим." Президентът припомни, че досега не е имало политически възражения по споразумението за "Южен поток".
Броени дни преди началото на софийската конференция руският премиер Владимир Путин отказа да участва заради забавянето на подписването за газопровода.
Москва натиска България да включи част от газопреносната си система към "Южен поток", а ние държим на вече договореното - за него да се изградят нови тръби.
Според Първанов целта на срещата на върха е изпълнена - приета бе декларация, очертаваща общите принципи и правила за газовите доставки. Всяка държава е взела отношение по конкретните проекти - "Набуко", "Южен поток", газопровода Турция-Гърция-Италия, междусистемните връзки, терминалите за втечнен газ. "Южен поток" не може да измести южния газов коридор, обединяващ няколко подкрепяни от ЕС тръби на бъдещето, обясни вицепремиерът Ивайло Калфин.
Президентът вчера не навлезе подробно в темата за компенсациите за затварянето на блоковете на АЕЦ "Козлодуй", които бяха основен момент в разговора в петък на премиера Станишев и шефа на Еврокомисията Жозе Барозу.
Барозу дойде на софийския форум за пет часа, срещна се само със Станишев, който настоя за пореден път компенсациите за АЕЦ да продължат да идват у нас и след края на 2009 година.
"Не съм участвал в тази среща (между Станишев и Барозу, б. р.)и не мога да коментирам разговора. Още повече че софийският форум беше за природния газ", каза Първанов и добави: "Съгласен съм, ако някой иска дебати за бъдещето на ядрената енергетика в Европа, да участвам много активно. Може би няма да е най-подходящо България да е домакин на такъв форум, но държа, че българските претенции са основателни".


Гладни полицаи пазят в София, разкрива „24 часа"
Нов скандал назря в МВР след тоалетния бунт на полицаите, командировани в София да охраняват енергийния форум. Те пазили ВИП гостите на столицата гладни и жадни, оплака се вчера новият полицейски синдикат.
"Колегите от страната са били на пост по улиците на София близо 18 ч - от 5,30 до 23 ч, без смяна. Никой не се е сетил да им даде храна и вода, нито да ги пусне до тоалетна", описа патилата им Стоян Анов, от УС на синдиката.
След като изкарали дежурството през целия ден в петък, вчера в 5 ч полицаите, повечето от Бургас и Кърджали, отново са пратени по улиците. Някои се оплакали на преките си началници, но без резултат.
"Колегите са имали време само за няколко часа сън", каза Анов.
Тълпи от изгладнели полицаи, настанени в хотел "Родина", щурмуваха магазините и закусвалните около Руски паметник в София в петък през нощта, видя на място "24 часа". Според работещи там полицаите им изкупили стоките.
В сряда вечерта избухна скандал с командированите полицаи от провинцията, които бяха настаненив изоставени казарми на бившата танкова бригада в Горна баня. Повечето отказаха да живеят там заради мизерните тоалетни и липсата на бани. За да потуши скандала, ръководството на МВР спешно ги премести в хотели.
Заради "тоалетния бунт" на полицаите с постовете си се разделиха шефът на "Охранителна полиция" главен комисар Живко Живков и заместникът му Томи Илиев.
"Гаврата с командированите полицаи продължава. На разстанованите служители не е подсигурено време за почивка. Нека попитам г-н Павлин Димитров ще издържи ли 12-часово дежурство, без да посети тоалетна? Докога със служителите на МВР ще се държите по този начин? Висшето ръководство на МВР за сетен път доказа своята некомпетентност", пишат гневни полицаи в интернет форумите. Някои съобщават, че били обещани по 40 лв. командировъчни на ден, но те важали само за хотела.


Позлатяват пропелите, пише „Стандарт"
Източници от МВР обясниха, че в момента в закона няма такава вратичка и се търсят пролуки в данъчните закони, за да може съвестните граждани, сигнализирали за тежко престъпление, да получат парични компенсации. Коментират се суми до 5000 лв.
Престъпният контингент също има възможност да се поправи. Всеки информатор ще бъде бонифициран с по-малка присъда, ако реши да издаде боса на групата. "Последните случаи показват, че този бизнес става интересен по причина, че МВР не може да противодейства ефикасно", каза още Миков. Министърът обясни, че по случая с отвлечения Вене Сотиров се работи денонощно, за да го върнат невредим на близките му.



Нов мор тръгна от прасета, разкрива „Стандарт"
Свински грип тръгна по хората, гръмнаха световните агенции. Непознатият вирус разболя над 1000 души в Мексико и уби 70 от тях. Отделни случаи на заразени са регистрирани и в САЩ. Болестта все още не е стигнала до Европа, успокои д-р Ангел Кунчев, шеф на отдел "Контрол на заразните болести" в здравното министерство.
Инфекцията е уникална смесица от ДНК на свински, човешки и птичи вирус и се предава по въздушнокапков път. Това обясняват експертите от Центъра за контрол на заболяванията в Атланта, САЩ. Те са обезпокоени от факта, че повечето от заразените не са имали директен контакт с прасета. Това е страшно, значи се предава от човек на човек, ужасени са експертите. Заразата засяга предимно млади хора на възраст между 25 и 45 години, обясни д-р Кунчев.
Спешен кризисен щаб сформира в Женева Световната здравна организация. Генералният директор на СЗО Маргарет Чан прекъсна вчера посещението си в САЩ, за да ръководи лично заседание за мерките, които трябва да се вземат за спирането на свинския грип.
СЗО е мобилизирала всички ресурси, но въпреки всичко не е готова да обяви пандемия. "Вече е твърде късно да се предотврати разпространението на епидемията извън Мексико, но не е ясно защо вирусът причинява толкова много смъртни случаи в тази страна и толкова малко в САЩ", заяви директорът на центровете за контрол и превенция на болестите в САЩ д-р Ричард Бесър.
Мексико Сити затвори училищата и университетите, а президентът Фелипе Калдерон отмени пътуване в провинцията и свика извънредно заседание на кабинета. Над 6 млн. ученици и студенти в огромната метрополия с население 20 млн. души си останаха вкъщи, а всички библиотеки, театри, спортни клубове и поне 14 музея бяха затворени. Отменени са и мачовете в края на седмицата. Населението се паникьоса и изкупи хирургическите маски в столицата. Властите предупредиха хората какви предпазни мерки да вземат. Най-важно е да ограничат контактите и да не ходят на места, където се събират много хора. Експертите препоръчват и да се избягват ръкуването и целувките, както и споделянето на храна и прибори за хранене. Колкото и елементарно да изглежда, честото миене на ръцете също е важна предпазна мярка, коментира д-р Кунчев. На въпрос на "Стандарт" дали Световната здравна организация ще затвори летищата, д-р Кунчев отговори, че на този етап СЗО няма намерение да прибягва до тази мярка, защото тя не е ефективна. Блокирането на движението ще се отрази катастрофално и на световната икономика. Статистиката сочи, че около 400 млн. души годишно преминават границата между Мексико и САЩ, уточни д-р Кунчев.
Летището на Мексико Сити остава отворено, но медицински екипи проверяват всички пътници. Международното летище на Токио "Нарита" започна измерване на температурата на пристигащите от Мексико пасажери.
До четвъртък вечер властите в Мексико твърдяха, че няма нищо необичайно, въпреки че грипният сезон бе по-тежък от друга година. Закъсняла реакция на здравните служби разгневи мексиканците. Световната здравна организация (СЗО) реагира изключително бързо и вече изпрати експерти, техническа помощ и медикаменти, за да помогне на мексиканските власти в борбата с "епидемията".

Мениджмънт по време на криза, разкрива „Капитал"
Един познат, директор на средноголяма частна фирма, се върна наскоро от международен конгрес, където източноевропейците си скубели косите и се вайкали заради кризата, докато западните им колеги опитвали да кажат, че колкото и да е страшна тази криза, ще мине като други преди нея - така че да говорят занапред. Това разделение е закономерно. Повечето български компании са твърде млади и корпоративният им опит рядко надхвърля десет години. Точно тези десет, в които продажбите само растяха, кредитите се лееха, а грешките в бизнеса оставаха ненаказани заради големите печалби.
Следващите няколко месеца ще покажат колко от предприемачите от първата вълна ще оцелеят и кои са печелившите стратегии в кризата.
Всички мениджъри, с които "Капитал" разговаря през последните седмици потвърдиха, че първата, очевидна мярка - оптимизацията на разходите - вече е предприета. Ситуацията обаче принуждава много компании да направят и още болезнени, но необходими крачки - преструктуриране, промяна на организацията, преосмисляне на всичко от нерентабилните проекти до цялостната стратегия за развитие.
В тази тема на броя опитахме да обобщим част от съветите на международни консултанти, анализатори, преподаватели и корпоративни гурута, както и споделените пред нас практики на български мениджъри и предприемачи.

Въоръжени с по няколко плана

Повечето компании в цял свят отговарят на кризата с мерки в две области - трупане на капитал и контрол над разходите. "Консервирането" на капитал обикновено става чрез спиране или забавяне на инвестициите, намаляване на складовите количества (за да се отговори на спадналите продажби) и продажба на ненужни активи. Контролът над разходите пък означава замразяване или дори намаление на заплати, съкращаване на разходите за управление, маркетинг, HR, командировки и представителни средства.
Тези мерки дават резултат, но компаниите трябва да имат много по-детайлна стратегия и активно поведение за справяне с кризата, смята вицепрезидентът на международната консултантска компания AT Kearney Ян ван дер Оорд. Начална точка за това може да е анализът на тяхната индустрия и икономическа среда. Важно е мениджърите да са готови за различни макроикономически сценарии и да имат подходяща стратегия за тях.
Консултантската компания McKinsey съветва мениджърите да изготвят планове за действие при четири сценария. При най-оптимистичния възстановяването ще дойде бързо, кредитите ще се отпушат и доверието ще се върне на пазарите. Вторият вариант е трендът да се обърне след 3-4 тримесечия, третият - до две години. В най-лошия рецесията може да трае и повече от пет години. Всяка компания трябва да настрои тези сценарии за себе си и да има готовност за действие при различни хипотези за спад на продажбите - били те с 20%, 40% или 60%. Със сигурност мениджърите трябва да включат и допреди немислими развития на икономиката - колкото и негативно да изглеждат. В противен случай те летят на сляпо, посочват консултантите от McKinsey.
Лидерите се нуждаят и от стратегии и тактики, които могат да използват защитно или нападателно при промяната на условията. Това се постига чрез постоянен анализ на въпроса къде сме ние и какви са позициите на конкурентите.
Точно след такъв въпрос мениджърът на Samsung Лий Кун Хи сменя изцяло приоритетите на компанията. Точно по време на рецесия корпорацията се разделя със страничните бизнеси като зърно и производство на хартия. Не защото те не носят печалби или имат кратко бъдеще, а защото Samsung няма как да стане глобален лидер в тях. И се насочва само към електрониката, където това е възможно.

Бързи и смели

Без съмнение е нужен по-гъвкав подход в планирането. Всяка компания трябва да изработи няколко стратегически плана, а не един, които да обхванат всички дейности и да показват как фирмата може да извлече максимални ползи при конкретната промяна на средата, съветват от McKinsey. Мениджърите пък трябва да са готови да ги следват бързо - веднага след промяната в средата. Топ 10-те или 20-те мениджъри на фирмата може да имат среща веднъж седмично, или дори всеки ден, и на нея да обменят информация и да взимат бързи оперативни решения. Ако например смятате да продадете някое поделение, защото го смятате за безперспективно, важно е да си свършите работата, преди конкурентите ви и потенциалните купувачи да стигнат до същия извод.
Хубавото е, че обсъжданите опции могат и да са агресивни - дали придобиването на конкурент е атрактивно, при какви условия, колко пари и мениджърски капацитет ще са нужни или пък на кой пазар може да се завземе дял и кой продукт ще пасва най-добре на текущите условия.
Компаниите няма да останат конкурентни само чрез постоянна оптимизация. Със сигурност в голяма част от фирмите ще е необходимо и преструктуриране. За да е успешно то обаче, е нужна ранна, адекватна оценка за потенциалните заплахи. Например предприемачите трябва да си задават и неприятни въпроси от типа ще оцелее ли компанията, ако рецесията продължи пет години, или какво ще стане ако фалира основен клиент. Критично важно е фирмите да грабват инициативата, преди целият останал свят да разбере вероятната посока на развитие. Пример за ясно и бързо преструктуриране е Cisco. При спукването на дотком балона през 2001 г. компанията губи голяма част от продажбите си. Дружеството започва да стяга редиците си - намалява доставчиците си от 1300 на 420; насочва само в малко на брой области развойната си дейност и се фокусира само върху шепа проекти; от раз спира да купува конкуренти. И това на фона на предишната година, когато Cisco купува две дузини фирми. По време на кризата създава специален екип от мениджъри, които да разглеждат придобиванията, предварително да предлагат планове за интерграция и лично да се обвързват с постигането на обем продажби и печалби след закупуването на поредната фирма.
Хитрите и бързи решения, които носят незабавни резултати, също помагат. Ето и няколко примера: модната верига Marks&Spencer е решила да използва в магазините си 75-ватови крушки вместо 90, както досега. Чаена компания изобретила нов вид опаковки, които позволили в един палет да се поставят 50% повече продукти и така намалила броя на камионите, пътуващи към складове с 28%. Онлайн търговецът Amazon дава отстъпки на клиентите, които резервират предварително новите продукти и по този начин добива вярна представа за бъдещото търсене на стоката.
По време на криза особено важно е и фирменото разузнаване. Информация за конкурентите и партньорите може да се събира както от клиенти и доставчици, така и от пазарни анализи, специализирани доклади и т.н. За тази цел може да трябва да се избере специален мениджър, който да си изгради и мрежа от контакти и да е очите и ушите на фирмата за случващото се на пазара. Задачите му могат да включват всякаква информация - например как конкурентите отговарят на кризата или какво искат клиентите. Получените данни могат да се окажат много полезни - представете си ситуация, в която доставчик ви казва, че няма проблеми, а в същото време разбирате, че не плаща навреме заплатите.

Бъдещето

Напомпването на организационните мускули може да помогне не само за оцеляването на една фирма, но и за това тя да получи нови възможности. Точно по време на американската рецесия през 1870 г. Рокфелер започва да почели доминиращи позиции, а век по-късно, отново в трудни икономически времена Уорън Бъфет превръща закъсалата текстилна компания Berkshire Hathaway в основа на легендарните си инвестиции. Microsoft, Genentech и Gap също са основани по време на рецесия, а Hewlett-Packard, Geophysical Service (сега Texas Instruments), Polaroid и Revlon са започнали бизнес през Депресията.
Историята ще се повтори, смятат много икономисти. Те описват рецесията като питстоп във Формула 1 за компаниите, които ще могат да използват застоя, за да се тунинговат и оптимизират, да увеличат производителността си, да се заредят с нови идеи и активи. А след като икономиката дръпне наново - да станат шампиони.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини