Автомат отпечатва книги за времето, за което се прави едно капучино

Британската верига от книжарници "Блекуел" представи машина, която отпечатва която и да е книга за времето, за което се прави едно капучино, съобщи в. "Дейли мейл".

Автоматът, наречен "Машина за еспресо книги" (The Espresso Book Machine), "сваля" книгата от компактдиск за по-малко от 5 минути. Подшитият и подвързан екземпляр се отпечатва от огромна компютърна база данни и когато е напълно готов, излиза през отвор отстрани на автомата.

Нововъведението премахва нуждата да се издирва трудно намиращ се роман или да се чака новото издание на изчерпала се книга. Освен това прави възможно начеващи белетристи да влязат в книжарница с компактдиска на произведението си и след минути да излязат с професионално отпечатан екземпляр в ръка. Цената на "еспресо" книгата не е много по-висока от тази на купените от рафта.

400 000 книги са готови да бъдат "свалени" по този начин. От "Блекуел" се надяват, че до лятото ще бъдат разпечатани 1 милион "еспресо" книги. Веригата е купила един автомат за книжарницата си на "Черинг крос" в центъра на Лондон. Той прилича на промишлен фотокопирен апарат и принтер и отпечатва 105 страници за минута или една книга за около 5 минути.
Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини