Свинският грип от Мексико прескочи в САЩ и Нова Зеландия

Вирусът на свинския грип, разпространил се в Мексико миналата седмица и плъзнал в САЩ и други държави, застрашава света с нова пандемия, предупреди в неделя Световната здравна организация, цитирана от Ройтерс. Генералният директор на организацията Маргарет Чан посочи, че ситуацията се следи отблизо и всеки нов случай се докладва и проверява.

Мексиканските власти обявиха извънредно положение в щатите, където са открити случаи на свински грип, а президентът на страната Фелипе Калдерон съобщи, че развитието на ситуацията "се следи всяка минута".

Епидемията в Мексико беше официално обявена в петък, след като стана ясно, че жертви на болестта там са станали няколко десетки души. Според последните данни починалите са 81, а броят на заразените и заболели варира от няколко стотици до няколко хиляди. Носителите на вируса вероятно са многократно повече. Паниката тръгна по света, след като беше оповестено, че грипът е прекосил северната граница на Мексико и вече са регистрирани няколко десетки заразени в граничните щати Калифорния и Тексас, както и няколко случая в по-отдалечените Канзас и Ню Йорк.

След като СЗО предупреди, че заплахата е глобална, дойдоха и първите потвърждения, че пандемията е възможна. Вчера Нова Зеландия обяви, че най-малко 10 гимназисти са показали симптоми на свински грип. Те са част от група от 25 ученици и учители, завърнали се преди дни от триседмична екскурзия в Калифорния и Мексико. Два потенциални случая на свински грип бяха засечени и във Франция - в Бордо и Марсилия.

Става дума за мъже, завърнали се наскоро от Мексико. От Европейската комисия обаче вчера официално заявиха, че в Европа все още няма засечени случаи на свински грип. Служител на ЕК поясни, че се поддържат постоянни контакти с Европейския център по контрол върху болестите, с Мексико, САЩ, СЗО и страните членки за развитието на ситуацията.

"Българските потребители не трябва да се поддават на паника и да спрат да купуват свинско месо. Подобен вирус никога не е установяван в България и ЕС, а и внос от Мексико никога не е извършван в рамките на общността." Това съобщи пред "Дневник" Румен Караманов, председател на Асоциацията на индустриалните свиневъди. България внася свинско месо основно от Европа, а българските ферми осигуряват около 40 на сто от вътрешното потребление на прясна продукция. Климатичните условия в България според Караманов не позволяват развитието на подобни инфекции.

Вирусът убиец - нов вариант на стар щам
Опасенията сред световните здравни представители, че светът е изправен пред нова пандемия, се засилват и поради факта, че щамът на свинския грип е вариант на стар щам, взел милиони жертви през 1918 г., съобщава агенция "Блумбърг". Според агенцията става дума за щам от типа H1N1, който разполага с подтипове, пренасящи се от човек на човек. По думите на Малик Пейрис, микробиолог от университета в Хонконг, вирусът на птичия грип от типа H5N1 така и не успя да причини пандемия, тъй като не се сдоби с гени, помагащи му да се прехвърля от човек на човек. Според него обаче мексиканският свински грип вече разполага с подобни гени. Доказателство за това са големият брой заболели, които не са били в пряк досег с животни.

Най-екстрено на заплахата от пандемия засега отговаря Азия, изпатила си най-сериозно от птичия грип. Повечето държави от източната част на континента обявиха ситуация на повишено внимание, поставиха здравните власти в състояние на тревога и започнаха мониторинг на летища, пристанища и други гранични пунктове. Най-далеч стигна Япония, която започна проверки на температурата на пристигащите на летище "Нарита" в Токио от Мексико.

Във вторник под егидата на СЗО в Женева ще се състои среща на международни експерти, които да набележат мерки, за да не прерасне епидемията в пандемия.
Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини