Светът е на прага на грипна пандемия

За пръв път от глобалната грипна епидемия от 1968 г. светът е на прага на нова вълна от зараза, която може да убие милиони хора и да нанесе щети на икономиката за трилиони долари. Световната здравна организация (СЗО) се подготвя да повиши нивото на опасност от пандемия от трета на безпрецедентната четвърта, а може би и на предпоследната пета степен от шестстепенната скала за оценка на риска, въведена през 1999 г. Това обяви в понеделник говорителят на СЗО Грегъри Хартъл, докато течеше изтегленото напред с 24 часа извънредно заседание на кризисния комитет на организацията.

Обявяването на пандемия би означавало признание, че е плъзнал нов грипен вирус, срещу който хората нямат естествена имунна защита. Подготовката на ваксина за новия вирусен щам вече е започнала, съобщиха от СЗО, а според специалисти разработването й може да отнеме до 4 месеца.

По последни официални данни снощи жертвите в Мексико бяха 149, броят на заразените в САЩ скочи двойно до 40, в Канада има 8, а Испания е първата в Европа с един случай. Пандемия от грип е способна да убие над 70 млн. души по света и да тласне глобалната икономика в "голяма рецесия", струваща повече от 3 трилиона долара, изчисли Световната банка през октомври в най-лошия си сценарий за развитието на подобно бедствие. Последната грипна пандемия от 1968 г. отне живота на близо 4 милиона души.

В България няма регистриран случай или пряка заплаха от зараза, а рискът е същият като при останалите държави. Редица страни от ЕС препоръчаха гражданите да се въздържат от пътуване до зоните на зараза, въведоха строг контрол по границите и съветват да се спазва по-добра лична хигиена. До края на седмицата заради грипа ще има извънредно заседание на здравните министри от ЕС.

Ограниченията за пътуване, които вече препоръчват много правителства, са оправдани повече с политика, отколкото с научни факти, коментира генералният секретар на СЗО Маргарет Чан. "Не препоръчваме затваряне на граници или ограничаване движението на хора и стоки, защото заразата вече се е разпростряла твърде надалеч и е невъзможно да бъде спряна със затваряне на граници", допълни тя.
Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини