6 часа обиски в къщата на Йосич

В 22.00 часа българско време снощи са приключили обиските в къщата на сръбския наркобос Сретен Йосич, по-известен като Йоца Амстердам. Малко преди 16.00 часа пред къщата на Йосич в елитния белградски квартал Дедине нахлуха 30-на тежко въоръжени и маскирани полицаи от специалните части за борба срещу тероризма.

В продължение на 6 часа полицаите проверява всичко в къщата - от пода до тавана, каза адвокатът на Йоца Амстердам Зденко Томанович. В тази къща живя бившият сръбски диктатор Слободан Милошевич. Томанович уточни, че полицаите са взели и "някакви документи" от къщата.

Сретен Йосич е задържан за 48 часа. Решението за това е предадено около 22.00 часа, уточни още защитата на наркобоса. През днешния ден се очаква Йоца Амстердам да обжалва задържането си, защото това нещо трябва да стане до 2 часа след нахлуването на полицаите, уточни още Томанович и поясни, че неговият клиент в момента се намира в ареста на градското управление на вътрешното министерство на улица 29 ноември.

Задържането на Сретен Йосич е във връзка с информацията от хърватската полиция, че той е поръчител на убийството на собственика на списанието "Национал" Иво Пуканич и директора на маркетинга в изданието Нико Франич. Той бе взривен в двора на редакцията си в центъра на хърватската столица на 23 октомври късно вечерта.

По неофициална информация съдебните власти в Хърватия не са искали екстрадирането на Сретен Йосич.

Припомняме, че сръбските закони забраняват предаването на местни граждани на друга държава. Говорителят на хърватската полиция Крунослав Боровец каза, че задържането на Йосич е резултат от съвместната работа между прокуратурите и вътрешните министерства на двете държави.

"За нас задържането не е изненада. Това е резултат от полученета информация при разследването, която дава съмнение, че Сретен Йоцич е лицето, което е организирало убийството на Иво Пуканич и Нико Франич", каза още Боровец. Сръбската преса информира, че задържането на Сретен Йосич е възможно да е свързано и с неотдавнашното двойно убийство в страната.

На 24 април бяха открити овъглените телата на двама души в изгорен джип в района на село Добановци, на километър от магистралата Белград-Загреб. Едната жертва е Горан Марич, наричан Маре, а другата Илия Новович от Белград. Двамата са криминално проявени.

Името на Сретен Йосич нашумя тези дни и в България след като сръбският наркобос заяви пред Окръжния съд в Белград в началото на този месец, че докато е бил в България е бил покровителстван от службите и от тогавашния главен секретар на МВР и сегашен кмет на столицата Бойко Борисов. Миналата седмица в Народното събрание бе създадена и парламентарна комисия, която има за цел да разкрие истината около твърденията на Йоца Амстердам. Борисов категорично отхвърли тези твърдения и каза, че той лично е участвал в ареста и екстрадирането на сръбския наркобос.

Йоца Амстердам бе зрелищно арестуван от служители на НСБОП през 2002 г. в центъра на София, където живееше под чужда самоличност. После бе екстрадиран в Холандия да излежава там влязла в сила присъда. След изтичане на наказанието холандците го върнаха през 2006 г. на Сърбия, където също бе изпратен зад решетките по обвинения за поръчкови убийства на мафиоти, атентати срещу държавни служители, контрабанда на огромни количества наркотици, фалшифициране на пари.

За повечето от тези престъпления обаче доказателства и свидетели не можеха да бъдат намерени и през май 2006 г. Върховният съд на Сърбия пусна Йоцич на свобода срещу гаранция от 300 000 евро.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини