Испанските митничари превземат на абордаж корабите на кокаиновите трафиканти в Атлантика

Нападенията се извършват винаги през нощта и понякога на повече от 1000 километра от испанския бряг. Това не са пиратски истории, а истински битки между закона и бандитите. От страната на закона са агентите от Службата за митническо наблюдение /СМН /, а от другата са могъщите колумбийски картели, пише вестник „ 20 минути". Мъжете от СМН са елитно поделение за борба с морския трафик на кокаин и хашиш. От януари 2008 г. те са задържали 10 кораба с 16 000 кг кокаин и 7 546 кг хашиш, които на улицата се превръщат в 148 милиона „ магистралки" за шмъркане и 34 милиона цигари с дрога. За съжаление се залавят само 15 или 20 % от дрогата, а останалите безпрепятсвено се разпространяват по крайбрежието и големите градове.
Обикновено морските операции на СМН продължават между 15 и 25 дни. Капитанът информира агентите за подробностите по операцията не по-рано от седмия ден на плаването, за да не изтече информация. Когато дежурният офицер открие кораба на трафикантите, агентите скачат в десантните лодки „зодиак" и се понасят към него. Корабът остава на място да не бъде открит от радарите на бандитите. Обикновено между два и три през нощта лодките вече са в непосредствена близост до кораба на трафикантите и адреналинът избива навсякъде. Въжета с куките хвърчат към борда и абордажът започва. За да няма време екипажът да изхвърли кокаина зад борда, агентите действат мълниеносно. Понякога има убити и ранени от двете страни. Най разсъмване корабът на наркотрафикантите е изтеглен на буксир и агентите могат да телеграфират до вкъщи.
Кой наема корабите ?
Наемат ги колумбийските наркобарони, които използват галицийските кланове в Испания за екипаж на корабите с кокаина. Екипажите на корабите с хашиш са мароканци.
Къде се извършват залавянията ?
Повечето операции по задържане на наркотрафиканти в открито море се извършват в триъгълника между Зелени нос, Азорските и Канарските острови. Следват тези по африканския маршрут на кокаина, който тръгва от брега на Западна Африка. Напада се между 3 и 5 сутринта, когато наркотрафикантите са най-уморени.
Колко наркотик е заловен ?
През 2007 г. СМН е заловила 172 000 кг хашиш и 25 000 кг кока. Общо силите на обществения ред за този период в Испания за конфискували 653 000 кг хашиш и 50 000 кг кока.

С колко агенти разполага СМН ?
Понастоящем в цяла Испания действат 1 700 агенти. Те разполагат с 50 кораба, хеликоптери и самолети. Когато агентите нападат кораби с кокаин в открито море, те са въоръжени с девет милиметрови пистолети „Хеклер и Кох", сгъваем нож, пушка помпа. Облечени са неопренов костюм и не потъваща защитна жилетка, носят каска, снабдени са със специални уреди за локализация на местонахождението на врага и т.н.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини