Прецедент за консервативна Америка: гей фаворит за нов музикален идол

САЩ избират своя нов поп идол. Фаворитът Адам Ламберт носи очна линия и диамантени обеци, пее ангелски и спечели рядка овация на крака от твърдолинейния съдия Саймън Коуел

Това е първият гей или бисексуален певец, комуто милиони американци ще присъдят титлата Идол.

Ламберт, оценен от журито на шоуто за поетия от него риск с песни като Believe на Шер, никога не е потвърждавал публично сексуалните си предпочитания, нито е отричал спекулациите за това, че е гей - рязък контраст с участника от сезон 2003 Клей Айкън.

Когато снимки, показващи го да се целува с мъже и в женски дрехи бяха разпространени по Интернет, Ламберт каза просто: "Нямам какво да крия. Аз съм какъвто съм".

Някои хора казват: не е ли забележително, че в същата година, когато първият афро-американски президент пое властта в САЩ, ние също избираме първия гей и/или бисексуален Американски идол, казва Робърт Томпсън, професор по масова култура в Университета Сиракюз в Ню Йорк. Не мисля, че нещата са съпоставими. По-скоро, отколкото да съм учуден, си мисля: Уоу, стигнахме ли толкова далеч без да сме имали такъв досега?.

Звездите с неясна полова идентичност не са новост в музикалния бизнес - Елтън Джон, Принс и андрогенният Бой Джордж. Елън ДеДжениръс и Лоси О Донъл са откровени лесбийки, и докато телевизионни звезди като Нийл Патрик Харис издадоха своята хомосексуалност, Холивуд очаква първата си голяма мъжка гей звезда.

"Америкън Айдъл" може да осигури това музикалните фенове в САЩ. Шоуто се е превърнало в културен феномен в страната през последните осем години и е толкова популярно като конкурс за известност, колкото и като шоу на таланти.














Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини