Ще стигнем ли някога Опра Уинфри

Женските токшоута у нас все още се залъгват, че с разговори за силикон и кола маска ще достигнат нивото на американската водеща
Деница Тодорова
От години българските телевизии се опитват да създадат успешно женско токшоу, подобно на онова, митичното, за което родният зрител само е чувал - "Шоуто на Опра Уинфри". Само че колкото повече време минава, толкова повече се убеждаваме, че амбициите им са напразни, а и често - доста жалки. Цветно студио с мебели за хиляди левове, които мнозина домакини (основна аудитория на такива продукции) никога не ще могат да си позволят, бляскави тоалети, по-подходящи за посещение на фолк клуб, гости - манекенки, компетентни по всякакви теми - от политиката до менопаузата, музикални изпълнения на плейбек, са "печеливш" ход за висок рейтинг според тв екипите. Все пак има и изключения.

Когато на 27 ноември 2000 г. bTV стартира предаването "Искрено и лично" с водещ Миглена - по това време все още - Ангелова, обещанията бяха, че токшоуто ще е по подобие на американските и в частност това на Опра. Безспорно нуждата от продукция, насочена към женската аудитория на всякаква възраст, която "жадно поглъща" тв програмата между 9:00 и 17:00 ч., тогава я имаше. Има я и днес, но дамата в червено, както наричаха водещата, така и не успя да си изгради имидж на професионалист. Вместо това тя позволи на медиите да нахлуят прекалено много в личното й пространство, което доведе до по-засилен интерес от страна на публиката към нейните бракове и разводи, а не толкова към работата й. Поредната й сватба и предоставените права за заснемането и излъчването й на конкурентна медия я разделиха с дългогодишния й работодател bTV. Миналия май вече г-жа Чакракчиева се премести в Нова тв. И този й брак обаче не продължи дълго. От началото на 2009 г. токшоуто бе свалено от ефир, а неговата водеща описа оцеляването си през годините в телевизията в книга. И все пак не може да се отрече на дамата с много съпрузи и едно предаване, че е спец в областта и наистина знае как се прави шоу, било то с дискусии в студиото или с присъствие в клюкарските колонки.

От bTV замениха сърцераздирателните истории в "Искрено и лично" с


приказки за кърмене и секцио


Предаването "Часът на мама" беше преместено от ранния следобед, за да запълни липсата в сутрешната програма. Продукцията бързо вдигна рейтинга и успя да спечели няколко медийни награди за екипа си. В сайта на токшоуто пък бързо се зароди форум за размяна на съвети и опит. Към момента регистрираните потребители там надхвърлят 26 120 души, а споделените мнения по зададените теми гонят внушителната бройка от 800 000. Продуцентите на "Часът на мама" Милена Будинова и Явор Попов са оцелили в десятката заради темите, касаещи майки и деца, които са без срок на годност.

БНТ1 отдавна прави опити да задържи пред екрана вярната си аудитория с нови предавания или стари такива, но с обновена опаковка. Женското токшоу "Цветно" не успя да повиши интереса към държавната телевизия въпреки добрата си идея. Но лошата реализация и неясната концепция по-скоро объркваха зрителя, отколкото да го забавляват. Това обаче стори актрисата Марта Вачкова, която прехвърли таланта си от кино и театралната сцена в тв студиото. С хумор и закачки Вачкова превръща иначе скучновати теми в интересни дискусии, които понякога се превръщат в шумни диалози, обясними при наличието на куп жени на едно място. Екипът на предаването обаче не "претендира да е знаме на феминизма", независимо че се определят като "трибуна на българската жена", както и "разбивач на "мъжките" клишета". Декорът и визията са непретенциозни и ненатрапващи се. А зад реализацията на продукцията ясно личи намесата на Нико Тупарев. Уви, името на най-продуктивния продуцент у нас не печели повече зрители на страната на БНТ1 по това време на деня.

С не такава скромност в ефира се завърна едно от емблематичните лица на Нова - Гала. Блондинката, чиято звезда изгря в "Невада", възобнови токшоуто си "На кафе". Цветното студио, което аудиторията помни от "предишния живот" на предаването, е заменено с огромен надпис, в който гостите и водещата се губят. Рубриките и


лицата са познатите отпреди години,


плюс няколко по-нови. Темите са същите. Няма я само кулинарката Варвара. Но пък пощальонът Пейо от друга продукция на Халваджиян се грижи за музикалното оформление. Похвално е, че Нова тв реши да върне "На кафе" в ефир. Но не само стайлингът на студиото и на водещата трябва да се променят. На никого не му се слуша мнението на "звезди - еднодневки", които така или иначе постоянно присъстват на страниците на всевъзможни вестници и списания. Откровенията на водещата и нейните приятелки в рубриката "Сексът и градът" не наподобяват разказите на героинята от едноименния сериал Кари Брадшоу, а звучат досущ като писанията във вестник "Лична драма". В един от интернет форумите за майки потребител много точно заявява - "Сега си спомнихме защо предаването беше свалено от ефир". Присъствието на едни и същи хора от обкръжението на Маги Халваджиян на тв екран започна леко да омръзва на зрителя. В публичното пространство има безброй жадни за слава персони, които биха се справили също толкова успешно с дирижирането на женската седянка.

Все още не е ясно кога Нико Тупарев и компания ще стартират дългообмисляния си проект "Четири жени" и по коя телевизия. По първоначална информация предаването трябваше да се завърти по bTV, но впоследствие оттам потвърдиха за "Сега", че са отказали да подпишат договор за излъчването на токшоуто. Докато чакаме поредното женско предаване в родния ефир обаче, нека погледнем малко факти за индустрията "Опра", признати и от тези, които са алергични към искрените и лични женски истории:

- "Шоуто на Опра Уинфри" се излъчва ежедневно в 141 държави, гледа се от 46 млн. зрители и е токшоуто с най-висок рейтинг въобще в историята на телевизията.

- Опра Уинфри е най-богатият чернокож американец за ХХ век, а до едно време беше и единственият милиардер с този цвят на кожата.

- Много класации я определят като най-влиятелната жена на света.

- Наскоро един друг чернокож американец й открадна челното място по влияние. Президентът Обама обаче имаше причина да умува дали да не предложи сенаторско място на най-горещата си привърженичка. Според изчисления, публикувани в американския печат, подкрепата на Опра е осигурила 1 милион гласа за кандидата на демократите. А някои стигнаха дотам да твърдят, че намесата й е била решителна за изхода на изборите.

- Мнозина отдават на Опра заслугата, че накара американците да четат Гогол и Толстой. Изобщо която и книга да влезе в нейния клуб, става сигурен бестселър. А всеки производител, попаднал в списъка й с любими неща, има гарантиран удар на пазара.

- Собственият й живот е като сценарий на холивудска драма, в каквито впрочем Опра също има опит (та даже и номинация за Оскар) - дете на самотна майка тийнейджърка, изнасилена в невръстна възраст, на свой ред родила на 14 г. дете, което умира. Днес на дневен ред са вечните й битки с килограмите.

- Опра се е превърнала до такава степен в институция в САЩ, че ако потърсите в Google ще откриете хиляди и хиляди опити за бойкот или подмяна на нейните вездесъщи класации и съвети.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини