Балканска наркорапсодия: Йоцич организирал убийствата на Пантев, Доктора и Самоковеца!

Сръбският наркобос Сретен Йоцич, по-известен като Йоца Амстердам е участвал в организирането на множество убийства на български престъпни босове. Тази сензационна новина съобщава днес сръбската преса, позовавайки се на източници от сръбските съдебни и полицейски власти.
Сретен Йоцич бе задържан на 27 април в Белград по подозрение, че е истинският поръчител на атентата срещу хърватския журналист и собственик на списание "Национал" Иво Пуканич. Журналистът бе взривен в двора на редакцията на 23 октомври миналата година в центъра на хърватската столица Загреб.

За ликвидирането на Пуканич Йоца Амстердам е платил 1.5 млн евро. В обвинението срещу Йоца Амстердам пише, че планът за убийството на Пуканич е изготвен в Черна гора. В организирането на атентата е участвал и кумът на Йоцич Слободан Джурович.

Срещите са били в Бар, а последната е станала месец преди атентата, пише в обвинението, което е било предоставено на сръбския вестник "Блиц". За организирането на покушението Джурович е бил в Хърватия четири пъти където се е срещал с Роберт Матанич, довереното лице на Йоца Амстердам.

"През 2006 година Сретен Йоцич създаде престъпна група на територията на Сърбия и Хърватия, която действаше на международно ниво. В нея участваха Слободан Джурович - Кардинал, Роберт и Лука Матанич, Желко Милованович. С тези хора Йоцич е организирал атентата срещу хърватския журналист.

За убийството му Йоца е осигурил 1.5 млн евро", се казва в обвинението на сръбската полиция. Братята Матанич и Амир Мафални са наблюдавали движението и дома на Пуканич преди атентата срещу него.

В сръбската полиция твърдят, че имат неоспорими доказателства за тези свои изводи. Те са убедени, че задържането на Сретен Йоцич може да разкрие и много убийства на мафиотски босове през последните десетина години, които са контролирали наркопазара с кокаин от Латинска Америка за Европа.

"Дипломът" на Йоца Амстердам в наркопазара е бил злощастен за много от тези, които са попадали в неговия списък и паднаха под професионалните куршуми на Карибите, България, Холандия... Повечето убити са български мафиотски босове, лица които са сътрудничили на Йоца Амстердам при снабдяването, но и разпространението на кокаин.

Поли Пантев бе убит на остров Аруба, Иван Тодоров-Доктора в центъра на София, където бе убит и Иван Стоянов, Константин Димитров-Самоковеца бе убит с един куршум в главата в центъра на Амстердам.

За сръбската полиция най-интересно е убийството на Поли Пантев, който бе застрелян на остров Аруба през месец март 2001 година. Той се смяташе за лидер в българския престъпен свят. Пантев е убит след като е измамил Сретен Йоцич с близо половин тон кокаин, който е контрабандирал в Европа.

Само един ден по-късно обаче тялото му бе открито в лобито на хотел "Сонеста" в Оранхестад, столицата на Аруба.

Срещу него стреляха двама мъже със словенски паспорти - Папунич и Раданович. Пантев, когото българската полиция смяташе за поръчител на няколко убийства в средата на 90-те години на миналия век, е убит с 4 куршума в главата. Това убийството и до днес не е разкрито, казват от сръбската полиция.

Българската връзка

Няколко месеца по-късно, Иван Стоянов-Кубето, близък на убития Поли Пантев е застрелян в София. По това време, според сръбската полиция, Сретен Йоцич е планирал да изпрати убийците си в Амстердам, за да отмъсти за ликвидирането на неговия египетски наркодилър Барсум.

Мишената на Йоца са били Вилиям Холедер, известен при отвличането на Фреди Хайнекен, както и на стротилния бос от Амстердам Вилиям Ендстар. По заповед на Холдер през месец януари 2006 година в Подгорица, Черна гора, е убит кумът на Йоца Сърджан Миранович.

Преди него е убит и друг приятел на Йоца Александър Булатович, който е застрелян през 2003 година в Амстердам. Същата година в Испания е убит още един кум на Сретен Йоцич Мирко Вукмирович. Трупът му е открит в Марбела. Убийствата не спират и след ареста на Сретен Йоцич на 20 юли 2002 година в центъра на София, след което е екстрадиран в Холандия.

В България на негово (на Сретен Йоцич, бел.ред.) място идва Ненад Миленкович, който бе партньор на Константин Димитров - Самоковеца. През месец декември 2003 година, Самоковеца, един от най-големите наркодилъри и наследник на Поли Пантев, е убит в центъра на Амстердам. Той е убит с един куршум в главата пред бижутерски магазин за диаманти на площад Дам.

Месец преди екстрадирането на Сретен Йоцич от Холандия в Сърбия, през месец февруари 2006 година, в центъра на София бе убит Иван Тодоров - Доктора. Той е убит докато се вози в "Порше Кайен". Три години преди това се прави първият опит за убийството му. Под неговия "мерцедес" е поставена бомба. Колата лети във въздуха на булевард Цариградско шосе, но Доктора оцелява при атентата.

Сретен Йоцич директно е търгувал и купувал от латинските наркокартели кокаин, който транспортира основно по вода в Европа, и по-специално до пристанищата на Испания, Холандия и Румъния. След това дрогата е разпространявана на територията на цяла Европа. Сретен Йоцич лично контролира наркопазара. Нито една доставка не става без неговото знание, твръдят от сръбската полиция.

До момента полицията е успяла да задържи само няколко пратки, за които се предполага, че са били на Сретен Йоцич. Най-голямата акция е т.нар. "Бели лозя" от 2004 година на аржентинската полиция, когато в бутилки за вино е открит 171 кг чист кокаин предназначен за европейските пазари.

При тази операция в столицата на Аржентина Буенос Айрес бе арестуван кумът на Сретен Йоцич Драган Илич. С него са арестувани още Драган Тешич и английския гражданин Филип Драгич. Според обвинението Драгич е организирал контрабандата с кокаина, а задачата на Илич и Тешич е била да "изперат парите" чрез своите фирми от продажбата на дрогата.

Actualno.com припомня, че след показанията на Йоца Амстердам в началото на месец април пред Окръжния съд в Белград в Народното събрание в България бе създадена парламентарна комисия, която има за цел да разкрие истината около твърденията на Йоца Амстердам. Тогава Йоцич каза, че докато е бил в страната ни е бил покровителстван от българските служби, тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов и оръжейния търговец Николай Гигов.

Борисов категорично отхвърли тези твърдения и каза, че той лично е участвал в ареста и екстрадирането на сръбския наркобос.

Йоца Амстердам бе зрелищно арестуван от служители на НСБОП през 2002 г. в центъра на София, където живееше под чужда самоличност. После бе екстрадиран в Холандия да излежава там влязла в сила присъда. След изтичане на наказанието холандците го върнаха през 2006 г. на Сърбия, където също бе изпратен зад решетките по обвинения за поръчкови убийства на мафиоти, атентати срещу държавни служители, контрабанда на огромни количества наркотици, фалшифициране на пари.

За повечето от тези престъпления обаче доказателства и свидетели не можеха да бъдат намерени и през май 2006 г. Върховният съд на Сърбия пусна Йоцич на свобода срещу гаранция от 300 000 евро. След това той нае къщата на бившия сръбски диктатор Слободан Милошевич в елитния белградски квартал Дедине. Там бе арестуван на 27 април. В момента той е с мярка задържане под стража за един месец.



Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини