Австралийската банка Macquarie може да купи собственикa на БТК

Австралийската инвестиционна банка Macquarie Group наддава за придобиването на инвестиционното звено на AIG - AIG Investments, което чрез дъщерно дружество е собственик на БТК. Това съобщи агенция "Блумбърг" позовавайки се на два анонимни източника, близки до преговорите.

Според единият от източниците, AIG очаква да получи до 500 млн. долара за инвестиционното си подразделение. AIG Investments управлява активи за над 100 млрд. долара по цял свят.

За звеното, което се продава от януари насам, има още няколко кандидата освен Macquarie, пояснява "Блумбърг".

Говорители и на AIG, и на Macquarie са отказали да коментират информацията. До момента няма коментар и от представителите на AIG Investments в БТК.

Преди седмица Macquarie, която е най-голямата банка в Австралия, успешно набра от борсата 407 млн. долара въпреки, че преди това от групата са пояснили, че компанията няма нужда от капитал. Инвестиционното звено на групата, Funds Group, което управлява активи за близо 49 млрд. австралийски долара, обяви в началото на май, че ще използва значителния си капиталов ресурс за нови придобивания и разширяване на мащаба на бизнеса си на глобално ниво.

Най-големият застраховател в света AIG от своя страна пък в момента продава активи, за да набере свободен паричен ресурс. През септември застрахователната група беше пред фалит, но получи спасителен пакет от американското правителство в размер на 182 млрд. долара.

До момента групата е получила около половин дузина предложения за придобиване на звено от кандидати с различен бизнес модел - от фондове за дялово финансиране до конкуренти в управлението на активи, допълва "Блумбърг", цитирайки "Уолстрийт джърнъл".
Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини