Местят опашките пред КАТ в интернет. Преглед на националния печат

Чакането за КАТ - вече в интернет, отбелязва „24 часа"
Идва краят на опашките в КАТ - София. Шофьорите вече няма да стоят с часове пред гишетата на Пътна полиция, а ще си седят пред компютъра вкъщи или в службата и ще следят реда си по интернет.
"До месец-два ще монтираме камери, които ще снимат таблата с номерата за реда пред гишетата, каза в интервю за "24 часа" новият началник на Пътна полиция - София, Ваньо Стоевски. До няколко месеца от КАТ ще изпращат и есемеси със съобщения, че остават 30 минути до реда на шофьора.
За да не се договарят за рушвети, катаджиите ще са в различни екипи всеки ден. Има голям наплив за табели с т.нар. щастливи номера с повтарящи се седмици и деветки, казва още Стоевски.
Главен инспектор Ваньо Стоевски, началник на КАТ-София:

- Г-н Стоевски, преди месец станахте шеф на КАТ-София. С кой проблем се заехте първо?

- Знаете какви опашки бяха преди 2 години. С общи усилия успяхме да ги стопим, като създадохме нова регистрация. Основната ни цел е да направим всичко възможно гражданите, които идват при нас, да бъдат обслужени бързо и да останат доволни.

- Това значи ли, че скоро ще забравим за необходимия поне един ден отпуск, който си взема всеки от нас, когато трябва да ходи в КАТ?

- Да, правим всичко необходимо. Вече въведохме новата система за изчакване с номера в салона. До месец-два ще се монтират миникамери, които ще снимат таблата с номерата, които идват наред за гишетата. Те ще се излъчват онлайн в интернет и така, докато си в офиса си, може да разбереш дали наближава твоят номер. До няколко месеца ще изпращаме и SMS, когато наближава редът ви и остават 30 минути. Това значи, че всеки гражданин може да дойде, да си вземе номер и да отиде да си върши работата. После да проверява през сайта на КАТ - София, кога наближава номерът му.

- Ще има ли и други услуги, достъпни онлайн?

- В най-скоро време шофьорите ще могат да проверяват през интернет и дали са им готови наказателните постановления. Ще може да разберат и колко точки им остават.

В залата ще има изграден безжичен достъп до интернет. Така всеки може да дойде с лаптопа си и да работи вътре, докато изчаква реда си. Направили сме и стъпаловидни графици, за да може по-рано да започваме и хората, преди да отидат на работа, да минат през нас.

- На каналите сега натрупват ли се опашки?

- За каналите в момента нямаме проблем, може би защото кризата оказва своето влияние и регистрациите намаляха много. В момента правим първа регистрация на 200 - 250 коли на ден.

Проблемът ни започва сега с книжките. Догодина изтича масово 10-годишният срок и нашият разчет е, че 1000 - 1200 книжки ще бъдат правени на ден. В момента водим разговори да се приемат документите заедно с тези за лични карти в съответното РПУ.

Имаме готовност за откриване на нови гишета. Очакваме всеки момент да се оборудваме и с по-модерна техника като нови компютри, принтери и т.н.

- Ще обновите ли и софтуера за отнемане на контролни точки?

- По това работим в момента и мисля, че ще го финализираме до края на юли. Досега системата, която обслужва административнонаказателната дейност, бе локална. И се получават парадокси. Например шофьор, който се води на отчет в София, му пишат акт на морето, но документът не идва в София и ние, без да знаем, че той вече е загубил правата си, му издаваме книжка Когато се въведе централизираната система, данните ще се обновяват без забавяне.

- Може ли незаконно да се намаляват отнети точки на нарушител в системата, която работи в момента?

- За точките сме създали специална организация при нас, като единственият човек, който има право да извършва тази дейност, е началникът на група "Административнонаказателна дейност". Този човек за всяко изтриване докладва в рапорт какво точно е изтрил и на какво основание. Всеки такъв документ се утвърждава и от мен.

- При последната проверка на инспектората имаше сериозни критики за дневниците към радарите и дрегерите. Оказа се, че почти половината от засечените нарушения не са завеждани.

- Тези дневници се попълват отдавна, но беше занижен контролът. Сега въведохме строго следене и отчитане. След като свърши всяка смяна, информацията от уреда се източва и се сравнява със записаното в дневника. Търсим отговорност за всяко засечено, но невъведено нарушение.

- Има ли други случаи на ползване "на частно" на радари, какъвто бе разкрит наскоро в София?

- В момента правим пълна инвентаризация на всички технически средства. За да се види колко от уредите са изправни, колко са в ремонт, колко са без фискална памет, защото те са забранени.

В случая със заловените служители, които са работили с два радара, в момента има специална комисия, назначена от мен, която прави проверка. В този случай става дума за съвсем умишлено нарушение. Това значи, че трябва да помислим сериозно и за подбора на състава ни.

- Катаджиите с "частния" радар от дълго време ли работят в полицията?

- Не са отскоро, имат над 10-годишен стаж.

За да няма договорки, въведохме и ротационния принцип. Разменяме патрулните двойки на пътя, за да не се сработват. Разпределението на хората се прави чрез компютърна програма.

До два месеца трябва да отстраним всички набелязани от инспектората проблеми, защото тогава ще има контролна проверка. Досега сме изпълнили по-голямата част по въвеждане на документация, както и препоръките за прословутите карета.

- Имат ли вече нови собственици тези 70 залежали "щастливи номера"?

- Пуснали сме писма на първите желаещи, на които сме дали срок от 1 седмица. Ако не се явят, даваме възможност на следващите. Досега са се явили 4-5 души. В момента табела с 4 еднакви цифри струва 1000 лева, ако са 6 еднакви - 7000 лв.

- Има ли много желаещи за тази услуга?

- Около 15 молби има за всяко наближаващо каре. Най-много желаещи има за седмици и деветки, за тях стигат до 30 - 40.

- Ще има ли нови по-високи цени на повтарящите се номера на табелите?

- На мен лично ми се иска. По-рано една табела от т. нар. огледални бе по 300 лева и застояха по складовете. Сега са по 30 лева, но тези пари са малко, защото желаещите са повече. Добре ще е тези номера да струват поне по 150 лева.

- Какви са най-честите нарушения на шофьорите?

- Преди всичко скоростта и отнемането на предимство. Миналата година сме съставили 178 000 акта.

Аз съм привърженик на идеята да намалим наказателната дейност за сметка на превенцията и на подпомагане на движението. Пътните полицаи трябва да бъдат там, където ще отпушват трафика, а не зад храстите.

Поставянето на пътен полицай в района на кръстовище оказва превантивен ефект, особено за минаването на червен светофар.

Искаме да имаме и повече мотоциклетисти на пътя. Респектът от полицай на мотор е много по-голям, защото шофьорът знае, че той може да го настигне.

- С въвеждането на двустранните протоколи посещавате ли по-малко местата на леките катастрофи?

- Очаквахме, че по-голямата част от водачите ще ги ползват, но се оказа, че пак ни се обаждат за почти всички ПТП. Все пак от влизането в сила на новата наредба посещенията ни са намалели с 20 - 25%. Ако средно стават 130 произшествия на ден, само 30 са с протоколи. Очакването ни беше тази дейност да се намали поне наполовина.

Бих се обърнал и към застрахователите да дават двустранни протоколи, защото голяма част от шофьорите са готови да ги използват, но нямат бланки.

- Започнахте ли да глобявате повече нарушители, заснети от видеонаблюдението в София?

- От началото на годината имаме заснети и обработени 52 093 нарушения. Призовани са 10 560 и са съставени 5215 акта. Най-много от тези нарушения са за минаване на червен светофар.

Напсува ме и го обадих на ДАНС, разкрива корупционна схема „24 часа"
"Хората от министерството си искат парите. Трябва да дадеш онези 10%", казва елегантно облечен държавен мъж.
Припрян е, губи търпение. Все по-често се е обаждал за срещи, но по телефона не е говорил за пари. Насаме с предприемача обаче се заканва да му създаде проблеми с данъчните и инспекцията по труда. Друг път е мек - моли да уредят нещата, защото и той е притиснат да се разплати.
След тягостни разговори и протакане с месеци двамата уговарят среща на оживено място - в магазина "Практикер" на "Цариградско шосе" в столицата.
Наоколо бъка от агенти, включено е подслушвателно устройство. Бизнесменът знае, че е стръв за голяма риба.Но си няма и идея какъв смут ще всее в царското движение записаният разговор и скандалът след него.

Капанът щраква.

Пачка евро минава от ръка в ръка, следва зрелищен арест и дело с тежки обвинения. Първо то се води за подкуп, а после - за измама.
Главни герои според прокуратурата са бившият зам. областен управител на София Мариус Цаков и предприемачът Симеон Николов. Първият е обвиняем, а вторият - ключов свидетел.
Пред разследващите Николов разказва как Цаков всячески се е опитвал да го убеди, че парите са за други. Той му вярвал и бил готов да ги даде, ако нямал затруднения. Но се ядосал след изпусната от Цаков ругатня. И се оплакал в ДАНС.
"Той стана нагъл. На една среща започна да ме псува и това ме обиди", разказва бизнесменът.
Разследването срещу Цаков е приключено за втори път след едно връщане на папките от съда. Днес доказателствата, събрани и с разузнавателни средства, ще влязат пак в Софийския районен съд.

Делото е засекретено. На 27 март то бе върнато от съдия-докладчик на прокуратурата за прецизиране и частично прекратяване на обвиненията. Прокуратурата е изпълнила указанията и сега чака дата за първото заседание на процеса, който ще върви при закрити врата.
За Цаков скритите микрофони влизат в действие само веднъж - на 24 септември 2008 г. Тогава обаче той за пръви път споменава пред Симеон Николов, управител на "Конплексстрой" ООД, хората на високи постове, с които трябва да се разплати. Посочва един министър и дама, изпълнителен директор на предприятие. Доказателства за тяхно участие в схемата обаче не са събрани и само Цаков ще е подсъдим.

Да паднеш от върха

Мариус Цаков е от Ботевград и по професия е лекар. През 2001-2005 г. е царски депутат в 39-ото НС. Преди това е зам.- кмет на Ботевград, главен данъчен инспектор в града. Член е на две парламентарни комисиии - по местно самоуправление и регионално развитие и по околната среда и водите.
За зам. областен управител на София е назначен със заповед на премиера на 8 септември 2005 г. От него се очаква да координира, организира и контролира работата в общините Ботевград, Правец, Етрополе, Челопеч, Чавдар, Златица, Пирдоп, Копривщица и Антон. И да знае кой от деветте района в какво състояние е и от какво се нуждае.
Симеон Николов има две фирми, едната - за строителство и хотелиерство, е регистрирана в Пирдоп. Другата е в Златица.
Цаков се обажда на Николов през есента на 2006 г. Не казва откъде има номера му, двамата не се познават. Срещат се в хотел "Борова гора" в Пирдоп. Мястото е удобно за дискретни разговори.
Хотелът наистина е в гора. Цаков отива с кола и след запознанството казва, че чул добри отзиви за Николов сред строителите. Разбрал, че се кани да участва в обществена поръчка за изграждане на водопровод в ниската зона на село Челопеч. Имало одобрен проект за подмяна на част от тръбите. Средства отпускало Министерството на околната среда и водите след одобрение от предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС).
От дума на дума станало ясно, че Цаков може да помогне на Николов и да уреди "едни 300 000 лв. за община Челопеч" като финансиране на проекта. Питал дали Николов ще участва в конкурса. Онзи потвърдил.
"Каза ми, че за целта трябва да почерпя. Приех го в буквалния смисъл - да направя една маса някъде", разказва Николов пред магистрати. Изготвил оферта по параметрите, посочени от Цаков, и я занесъл в общината.
По-късно с решение на кмета на Челопеч Алекси Кесяков три фирми от Златица и Пирдоп - "Ели 25" ЕООД, "Ф "Комплексстрой" ООД и "Екострой инженеринг", получават покани за участие в търг. Назначена е комисия и след около месец фирмата на Николов печели.
В началото на ноември 2006 г. подписва договор с общината за 299 000 лв. с ДДС. Строежът е изпълнен в срок. Междувременно Цаков няколко пъти търси Николов и двамата се срещат в София и Пирдоп.
Първия път е в известно кафене, близо до Съдебната палата. Цаков се интересува от дейността на фирмата на Николов. Бил наясно кой е получил поръчката.
"Той ми каза в прав текст, че трябва да намеря начин да заделя 10% от стойността на поръчката без ДДС, или 25 000 лв.", свидетелства Николов. Парите трябвало да се дадат на хора от министерството, одобрили проекта. Николов опитал да преговаря. Казал, че цената е твърде висока и ако даде 25 000, ще е на загуба.
Проектът бил правен през 2004 г., а той го изпълнява по цени на строителни материали и труд за 2006 г.
Цаков настоявал на всяка цена Николов да намери пари, за да може да кандидатства и за други проекти. Николов помолил за отсрочка, за да приключи строителството и види какво ще му остане.
Двамата се чуват чат-пат по телефона, Цаков пита как върви работата и кога Николов ще си получи парите, които общината превежда по проекта.
Според обвинението почти на всяка среща Цаков е питал за парите. "Ако ти не ги дадеш, аз трябва да ги дам от джоба си. Нали се бяхме разбрали", сърдел се той.
Подмяната на тръбите приключва през юни 2008 г. Минава приемателна комисия, ДНСК издала разрешение за ползване. Николов си взема парите.
В края на юни пак се среща с Цаков, този път на бензиностанция в Пирдоп. Онзи му казва, че ако иска да му навреди и да създава проблеми, лесно може да го направи. Николов пък се мъчи да отлага. Двамата говорят още няколко пъти.
"Ако ми беше поискал по-малко пари, щях да му ги дам", казва Николов пред прокурор.

За претенциите на Цаков той споделил с двамата си съдружници.

След сигнала до ДАНС Софийската градска прокуратура образува дело и иска разрешение от съда за подслушване. При акцията в "Практикер" Цаков е спипан с 3000 евро в банкноти от по 200 евро. Парите са вече описани по серия и номер и маркирани, както е според Закона за МВР. Според потърпевшия се стигнало до уговорка това да е първата вноска.
При обиска пачката е открита в джоб на панталоните на Цаков. Той обаче не се признава за виновен нито по обвинението за подкуп, нито за измама.
Като свидетели са разпитани десетина души, сред които царската министърка на екологията Долорес Арсенова, шефката на ПУДООС Емилия Стоянова и кметът на Челопеч. Те отричат Цаков да е ходатайствал преди и по време на процедурата за възлагане на обществената поръчка.
Според прокуратурата бившият зам. областен управител умишлено е заблудил Николов и си е приписал участие в проекта за Челопеч. Той отрича. След кратък престой в ареста излиза срещу рекордна гаранция от 30 000 лв. Твърди се, че близките му продали две коли, за да съберат парите.
Ако бъде осъден, Цаков може да остане между 1 и 8 г. в затвора. Но ако се признае за виновен и делото се гледа по съкратената процедура, може да получи значително по-лека присъда.
Заради скандала НДСВ оттегли подкрепата си от Цаков и го изключи от редиците си.

Водят 1107 дела за корупция, 242 дадени на съд за година

Разследването срещу бившия зам. областен управител на София Мариус Цаков е сред 51 дела, водени през м. г. срещу хора на висши държавни длъжности. Те са 4% от всички предварителни производства у нас, показва доклад на Върховната касационна прокуратура, изготвен от отдел "Информация и анализи".
Само 3 от делата срещу висши чиновници обаче са срещу областни управители или техни заместници. Повечето са уличени в длъжностни престъпления. Три пъти повече са обвиненията срещу кметове, зам.-кметове и председатели на общински съвети. Делата за организирана престъпност, корупция и измами с еврофондове се разследват от спецзвена, създадени по разпореждане на главния прокурор Борис Велчев. В тях участват прокурори, следователи и експерти с различна специализация.
Магистратите са работили по общо 1107 дела за корупция през м. г., от тях 409 са новообразувани. 316 от корупционните преписки са взети на спецотчет заради тежестта на престъпленията или обществения интерес към тях. Внесени са 183 обвинителни акта, а на съд за корупция са дадени 242-ма души. 140 са осъдени за подкупи, злоупотреби, присвоявания, престъпления по служба и др.
Сред знаковите разследвания, които стигнаха до подсъдимата, скамейка бяха делата срещу двама висши чиновници от пътния фонд и едно дело срещу шеф от Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ). Първото се водеше срещу Любимир Лилов и Иван Владимиров и приключи с присъди на Софийския градски съд като първа инстанция. Сега случаят е поет от апелативния съд.
Повече от две години тече разследването срещу бившия началник на дирекция "Информацинно и комуникационно осигуряване" в МИЕ Павел Павлов и Таня Танчева, шеф на отдел "Компютърни мрежи" в дирекцията. Делото бе разделено, по част от обвиненията бе внесен обвинителен акт, а първото заседание бе насрочено за 24 юни м.г. Случаят още не е приключил, чака се развръзка и по материали, отделени от това дело срещу Павлов. Той бе задържан на 8 декември 2006 г. при акция на маскирани полицаи и прокурори. В кабинета му тогава бе открито и иззето куфарче с 31 хил. лв. В хода на разследването Павлов се прочу с фразата: "Пари се правят со пари и со дупе." Първоначалните твърдения на разследващите, че става дума за подкуп, не бяха доказани. Павлов бе обвинен за нарушения по служба, свързани с търг за доставка на техника и Закона за обществените поръчки.
Само през м.г. прокуратурите в страната са приключили 189 дела за подкуп. Внесли са 113 обвинителни акта, при 103 за 2007 г.

21 папки в съда, 5 от тях - секретни

Делото срещу Цаков е побрано в 21 папки, пет от които са секретни, тъй като съдържат материалите от подслушването на Цаков със специални разузнавателни средства.
На 27 март съдия Ралица Герасимова го прекратява с мотива, че обвинителният акт не отговаря на изискванията на НПК. Дава указание за прецизиране на обвинението, за да не са наруши правото на защита на Цаков.
В заключителното си постановление прокуратурата сочи периода на извършване на престъплението - от септември 2006 г. до 24 септември 2008 г. в София и Пирдоп, без по-точно да опише времето и мястото на всяко действие, смята съдът.
Втората и по-важна причина за връщането е, че първоначалните обвинения за подкуп и изнудване не са били прекратени частично, след като Цаков е привлечен под отговорност за измама. По закон това провинение са наказва по-леко.
Новото обвинение за измама е съобразено и с практиката на Върховния съд, който казва при кои случаи на искане на пари каква отговорност трябва да се носи.
"Делото беше върнато от съда съвсем коректно, тъй като нямаше частично прекратяване. Иначе и раследването, и прокуратурата работиха коректно", смята защитата на Цаков. Разпореждането на съда е изпълнено и доказателствата са предявени отново на обвиняемия в края на април, казаха от градската прокуратура. Делото се наблюдава от прокурора Чавдар Ангелов, който през миналата година работеше по едни от най-тежките дела за организирана престъпност и корупция.

Защитата: Провалиха му кариерата, срина се

"Спокойни сме по отношение на делото и имаме вяра в съда", заяви пред "24 часа" вчера Зоя Иванова, един от адвокатите на Мариус Цаков. Според нея обвинението се крепи само на показанията на един свидетел и на запис от специални разузнавателни средства.
"Софийският районен съд винаги е бил прецизен и коректен и ще реши дали това е достатъчно. Защитата твърди, че Цаков е невинен. Жалко, че беше провалена една политическа кариера. Много негативни последици имаше за Цаков, знаете какво е да живееш в малък провинциален град. Той се срина морално", каза Иванова.
Тя е бивш шеф на отдел в Националната следствена служба и е работила дълги години по тежки икономически дела. Защитава Цаков заедно с адвокат Мая Грозданова.
Засега Цаков се възползва от правото си да не дава обяснения.
След скандала по случая се водят още две проверки. Едната е по жалба на Цаков. Той твърди, че при претърсването на дома му в Ботевград са изчезнали 2000 лв. Парите в къщата били общо 3400 лв., получени при рефинансиране на потребителски кредит от 20 000 лв. Цаков го изтеглил през 2006 г. при срок на погасяване 10 г.
По жалбата се води разследване от военната прокуратура, обвинения засега няма. Друга проверка за имотите на Цаков е показала, че доходите му са законни. Адвокатите представили доказателства, че имотите му са наследствени.

Такса смет според парите за тока, предлага „Труд"
Такса смет в София да се събира не от общината, както досега, а от държавата. А сумата, която столичани плащат за чистота, да се определя по данъчна оценка или по потребление на вода или енергия от домакинствата. Това предвижда готвеният от правителството закон за боклука на София, който предстои да бъде разгледан от министрите. Според документа хигиенизирането на София, както и изграждането на ново депо и завод за сметта ще са ангажимент на държавата.
От ГЕРБ заявиха, че това е грубо нарушение на конституцията и законите и изземване на правомощията на кмета Бойко Борисов.

Държавата поема боклука на София

Правителството да поеме метенето, миенето и извозването на боклука на София, както и изграждането на ново депо или завод за сметта.
Това предвижда готвеният от експерти на четири министерства чисто нов Закон за управление на отпадъците в област град София, научи "Труд". Той бе разгледан от кабинета в петък и скара министрите на БСП и НДСВ. За това приемането му бе отложено. Мотивите за внасянето му са "безпрецедентна криза" и "реална опасност за общественото здраве и екологични щети".
Такса смет вече ще се определя и събира не от общината, а от държавата. Предвижда се освен по данъчна оценка тя да се определя и по потреблението на вода или енергия в домакинствата. Депото в кв. "Суходол" ще бъде закрито до 1 януари 2010 г. Сроковете по процедурите за изграждане на ново сметище или завод ще бъдат ускорени с 1/3, но дати не се споменават. Чистенето и контролът на дейността ще се организират от строителния министър или областния управител. Кризисният щаб ще работи, докато започне да действа законът. Проверка на кореспондентите на "Труд" в Брюксел, Виена, Берлин и Москва вчера показа, че столиците им чистят общините.
"Законът е грубо нарушение на демокрацията и противоречи на конституцията и много закони", категорични бяха вчера съветниците от ГЕРБ в София. И цитираха чл. 141 ал. 3 и 4 от конституцията, според който общинският съвет определя размера на местните данъци и такси. Законът спирал проекта на общината за завода, за който се договаря финансиране от ЕС. Както и за разширението на депото в "Суходол".
Проектът поставял на риск и финансирането от ЕС по оперативна програма "Околна среда". Можело да доведе и до санкции от ЕК . Отварянето на сметището е сред мерките, които страната ни представила пред Еврокомисията, за да се спре санкцията преди 2 г. Според ГЕРБ целта била заводът за боклука да се изгради от фирми от обръчите на управляващите.
Според ГЕРБ-ерите кризисният щаб прикривал истинска национална криза с над 100 общински и 2500 незаконни сметища, които трябвало да бъдат затворени и почистени до 16 юли, по договор с ЕС.

Петър Диков: Трябваше да питат и общината

Най-елементарното действие беше законът за боклука на София да се изработи в сътрудничество с общината и да се предприемат взаимни действия, а не да се крие и да не знае никой какво пише в него.
Това заяви вчера по БНР главният архитект на София Петър Диков. По повод намеренията на държавата да затвори сметището край "Суходол" до 1 януари 2010 г. той призова управляващите да назоват мястото на новото депо, за да се види реакцията на хората. Според Диков обаче такова сметище няма. Той заподозря, че съществува договорка сметта да се кара към завода край Пловдив, но при кризисно положение и на висока цена.
Диков заяви още, че от години българският данъкоплатец плащал от джоба си на МК "Кремиковци" "да пуши и да трови, без да произвежда нищо". "Най-куриозното е, че хората, които тогава ни обвиняваха, че говорим предизборно, сега предизборно ще го затворят", заключи той.

Мургина става клиент на прокуратурата, съобщава „Труд"
Срещу бившата шефка на Националната агенция по приходи (НАП) Мария Мургина ще бъдат повдигнати три обвинения идната седмица. Това разкри вчера пред "Труд" прокурор Маргарита Немска, която наблюдава разследването.
"Първото обвинение ще е за длъжностни престъпления. В понеделник (днес) ще изпратим призовка на Мургина, а до края на седмицата ще я поканим на разпит. След това ще й бъде определена мярка за неотклонение, най-вероятно "подписка", заяви г-жа Немска. На 2 февруари Софийската градска прокуратура стартира досъдебно производство срещу Мургина по подозрения за злоупотреби. Ексданъчна №1 подаде оставка на 12 февруари, след като ДАНС отне допуска й до класифицирана информация.
"Засега ще бъде обвинена само Мургина", подчерта прокурор Немска. Но не изключи компания на подсъдимата скамейка да й правят и някой от служителите на НАП. До този момент обвинителката, която работи в тандем със следовател от Националната следствена служба, е разпитала над 30 бирници.
Според запознати с разследването Мургина е подпомогнала бившия директор на "Кремиковци" и експрезидент на ЦСКА Александър Томов в източването на големи суми ДДС от металургичния комбинат чрез офшорни фирми в Лихтенщайн и договори за продажба на акции на червения клуб. "Не искам да коментирам нищо повече по този случай, докато не предявим обвинението на г-жа Мургина", лаконична бе Маргарита Немска.
"Ще внесем обвинителния акт срещу Мургина и други служители на НАП в съда", каза в интервю по БНР зам. главният прокурор Валери Първанов.

Кабинетът яростно брани високите премии на чиновници, отбелязва „Сега"
Да се намалят с 4 до 40% високите такси в пет министерства и така да се орежат и част от премиите на чиновниците. Това е предложил миналата седмица министърът на държавната администрация Николай Василев. Идеята обаче е била категорично отхвърлена от правителството.
Предложението е било за намаление на тарифите в областта на околната среда, здравеопазване, метрология и технически надзор, патенти и земеделие. През последните 3 години таксите в тези сектори са се увеличили със 183%, сочи специално проучване. Приходите от тях отиват предимно за издръжка на ведомствата и за бонуси, което поощрява чиновниците постоянно и необосновано да искат увеличение.
Василев е предложил тарифите да паднат с толкова пункта, колкото се отделят за допълнително материално стимулиране на служителите, когато процентът е твърдо фиксиран. В изпълнителната агенция за лекарствата например 40% от събраните такси отиват за тази цел и предложението е тарифата да бъде намалена с 40%. Тъкмо в агенцията по лекарствата имаше грандиозен скандал с получаваните допълнително пари. През 2007 г. се оказа, че разходите за допълнително материално стимулиране са два пъти повече от похарчените за заплати средства. Близо 1.2 млн. лв. от изразходваните за възнаграждения през 2007 г. 1.88 млн. лв. са раздадени под формата на бонуси, което означава, че за заплати са отишли около 700 хил. лв. Тази практика обаче така и не беше прекратена.
Когато парите за допълнителни бонуси не са твърдо заковани, а са съобразени и със средната заплата за администрацията, Василев предлага намалението да бъде с по-малък процент - около 10%. Такива са таксите, събирани в системата на МОСВ и от патентното ведомство. В агенцията по метрология е предложено намаление на таксите с 4%.
Централните ведомства категорично отказват да отменят и незаконно събираните от тях такси. Преди време министрите Николай Василев и Гергана Грънчарова поискаха общините да отменят всички такси, които не са описани в закон. Първоначално там също имаше оглушки, но след като 100 общини бяха пратени на съд, 70% от нарушителите се поправиха. Министерствата обаче не са толкова "плашливи".
"Предложението за намаляване на таксите е важна фискална мярка и по подобие на другите решения за корекция на данъците трябва да се обсъди и реши във формата на тройната коалиция", обясни вчера мотивите си против идеята министърът на икономиката Петър Димитров. Според него би трябвало да има някакъв принципен подход и намалението за всички браншове да е симетрично. Не може на заседанието на МС да вдигаме едни такси и да намаляваме други, смята още той.

"Синята коалиция" тръгва на евроизбори, въпреки заложените съдебни капани, обобщава „Дневник"
"Ние политически преодоляваме създадените съдебни затруднения, намираме начина да отговорим дори при създадената обстановка." Това коментира в неделя лидерът на ДСБ Иван Костов, след като заедно с лидера на СДС Мартин Димитров и другите партньори (Анастасия Мозер и Йордан Нихризов) внесоха искане за регистрация на "Синята коалиция" в Централната избирателна комисия за Европейски парламент (ЦИКЕП). Въпреки че СДС заедно с ДСБ е основател на съюза, името на партията отсъства от документите заради забавеното вписване от съда на новото ръководство начело с Мартин Димитров. Голяма група от представители на коалицията, включително и водачката на листата Надежда Михайлова, отиде да внесе документите два дни преди да изтече крайния срок и да покаже увереност, че сценарият за "кражбата на СДС" (както придобиха популярност действията на бившия председател Пламен Юруков) всъщност ги обединява повече и повишава шансовете им вместо двама да успеят да имат трима евродепутати.
Три часа след като Иван Костов и Мартин Димитров, който въпреки юридическата драма на формацията си ще представлява коалицията, си тръгнаха от ЦИКЕП, се разбра, че комисията е допуснала за участие СДС, но представлявано от Пламен Юруков. Решението е било взето със 17 гласа "за" и 7 "против" (от общо 25 членове на комисията на гласуването са присъствали 24 члена - бел. ред.). Представителите на БСП, ДПС, "Атака" и "Напред" са били "за" регистрацията. Против са били НДСВ, СДС, ДСБ и ГЕРБ. При обсъждането членовете са били на различни позиции дали да регистрират СДС, или да изчакат до последно няма ли да има съдебно вписване на Мартин Димитров. Още преди да стане ясно какво реши ЦИКЕП за "дубльора на СДС", Мартин Димитров заяви, че ако хората на Юруков бъдат допуснати до изборите, решението ще бъде обжалвано веднага пред Върховния административен съд.
"Синята коалиция" поиска регистрация с документи, в които фигурират само ДСБ, земеделците на Анастасия Мозер, социалдемократите на Йордан Нихризов и радикалдемократите, след изявлението на председателя на Софийския градски съд Светлин Михайлов пред "Дарик радио" в събота, че няма процесуална възможност до крайния срок за регистрация на партии и коалиции за участие в изборите за Европейски парламент - 12 май, новото ръководство на СДС да бъде вписано. Миналата седмица съдията, който трябваше да гледа делото за вписване на Мартин Димитров, се оттегли заради подадени жалби от старото ръководство на СДС начело с Юруков. Сините обвиниха съда в изпълнение на политическа поръчка от страна на БСП и ДПС. Те изпратиха и сигнал в Брюксел, тъй като смятат, че съдебното протакане на казуса не е случайно. СГС веднъж отказа регистрация с мотиви, които представители дори от мнозинството определиха като политически. Това решение беше обжалвано пред Върховния касационен съд, който не реши казуса, а върна делото в градския.
"С нас се държат като с врагове. Двадесет години никой не си е позволявал в българския политически живот да превръща определени политически партии във врагове - върнахме се в годините отпреди 1989 г.", коментира в неделя Костов. Мартин Димитров обяви, че атаките са мобилизирали избирателите.
Пред "Дневник" политолозите Румяна Бъчварова и Евгений Дайнов прогнозираха, че регистрацията на "Синята коалиция" формално без СДС няма да разколебае десните избиратели да я подкрепят. Според тях вписването на Юруков може да обърка някои, но това е предотвратимо с повече обяснения през кампанията.
Въпреки че начело на листата на "Синята коалиция" е Надежда Михайлова, бивш лидер на СДС и външен министър, и въпреки че тя присъстваше на внасянето на документите в неделя, Пламен Юруков заяви, че ще й изпрати писмо с въпроса дали не иска да се яви на евроизборите като водач на неговата листа.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини