Папата - по Светите земи

Папа Бенедикт Шестнайсети пристига на посещение в Израел и палестинските територии - най-деликатната част от първата му обиколка в Близкия изток, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.
Главата на Римокатолическата църква ще дойде от Йордания, по време на тридневната си визита в която подчерта своето желание за топли отношения между християните и мюсюлманите. Той се опита да измие окончателно останалата горчивина от негова лекция от 2006 г., която много последователи на исляма възприеха като обидна за тяхната религия.
Бенедикт Шестнайсети ще бъде посрещнат на летището в Тел Авив от израелския президент Шимон Перес и от премиера Бенямин Нетаняху. Очаква се през петдневната си визита в Израел и палестинските територии папата да повтори своето предложение Католическата църква да направи всичко по силите си, за да помогне на мирния процес.
Британският в. "Таймс" отбелязва, че визитата на папата в Израел идва в момент, когато отношенията между Ватикана и еврейската държава изглеждат по-скоро влошени, отколкото подобрени. Като пример за повод за такова влошаване на отношенията "Таймс" посочва, че в началото на тази година папата върна в лоното на църквата духовник, който се съмнява в мащабите на Холокоста. За друг пример се посочва спорът между Ватикана и Израел за посещението на папата в комплекса Яд Вашем в Ерусалим, изграден в памет на жертвите на Холокоста. В една от залите там има надпис, който упреква папа Пий Дванайсети, че не е помогнал повече на евреите по време на Втората световна война. Ватикана се противопостави на идеята папата да мине точно в тази зала и в крайна сметка се стигна до компромисното решение главата на Римокатолическата църква да заобиколи този притесняващ Ватикана експонат.
Британският в. "Дейли телеграф" също отбелязва, че между Ватикана и еврейската държава има спорни въпроси. Именно това налага безпрецедентни мерки за сигурност по време на посещението на папата в Израел, защото има опасения, че някой самотен фанатик може да се опита да посегне на живота на папата заради подобни спорни въпроси. Сред тях е и ентусиазмът, който демонстрира папата да бъде обявен за светец неговият предшественик Пий Дванайсети, известен в някои еврейски среди като Папата на Хитлер, допълва в. "Дейли телеграф".
Британският в. "Индипендънт" посочва друг пример за спорни въпроси между Ватикана и еврейската държава. Става дума за стаята, където се е състояла Тайната вечеря. Ватикана твърди, че това е второто от светите места за християнството, след Църквата на Божи гроб в Ерусалим, където се смята, че е бил погребан Исус. Израел обаче не е съгласен и отказва да предаде обекта на Ватикана. Мотивите на еврейската държава са по-скоро прагматични, отколкото подбудени от религиозни чувства. Министърът на туризма на Израел Стас Мисежников смята, например, че би било грешка Израел да отстъпи на Ватикана обекта, без да получи в замяна значително възнаграждение. Ватикана сега се надява, че визитата на папата ще смекчи позицията на Израел по въпроса със стаята на Тайната вечеря, допълва в. "Индипендънт".

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини