Саудитски съдия: Няма проблем да удряте жена си, ако харчи много

На мъжете им е позволено да зашлевяват съпругите си, заяви саудитски съдия по време на семинар, посветен на домашното насилие, предадоха местните медии, цитирани от CNN.

Съдия Хамад Ал-Разин разяснил, че "ако човек даде 320 долара на жена си, а тя похарчи 240 долара за абая (черното покривало, което носят жените в Саудитска Арабия) от марков магазин, и съпругът й я удари, значи тя заслужава това наказание", предаде Араб Нюз.

Жените в публиката незабавно се възмутили от твърдението на Ал-Разин и били шокирани, че подобно нещо може да бъде казано от един съдия.

Ал-Разин изразил своето становище, за да обясни защо случаите на домашно насилие в Саудитска Арабия напоследък са се увеличили. Той заявил, че жените и мъжете имат еднакви отговорности, но "никой не смее да вини за каквото и да било жените".

Активисти за правата на жените обясняват ситуацията по друг начин: "Така мъжете в Саудитска Арабия виждат жените. Това отношение не е нещо, което са прочели в книгите или научили от приятел. Те са възпитани да гледат на жените по този начин - като че не са хора. Не е изненадващо, че съдия или религиозен мъж е казал това - и той е отраснал със същата култура, според която не е проблем да си вдигнеш ръката и да удариш, ако това върши работа".














Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини