Брюксел ни размразява 115 млн. евро по ИСПА

115 млн. евро по програма ИСПА за България се очаква да бъдат размразени с решение на Европейската комисия. Официално позицията на комисията ще бъде оповестена в 17 часа българско време на среща в Брюксел между вицепремиера и министър по усвояването на еврофондовете Меглена Плугчиева и еврокомисаря по регионалната политика Данута Хюбнер. Спрените пари са предвидени основно за строежа на автомагистрала „Люлин".

Решението на комисията за замразяване на милионите евро бе взето на 23 юли миналата година, след като бе установено, че в тогавашния фонд „Републиканска пътна инфраструктура" не са изградени системи за управление и контрол, които да осигурят добро финансово управление на проектите.

За да възстанови средствата по ИСПА, българското правителство и парламентът предприеха редица действия. Приет бе Закон за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси. Променен бе Законът за обществените поръчки, като бяха включени мерки за засилване на дейностите по прозрачност и контрол при провеждането на процедурите. Изменен бе Законът за пътищата, като фонд „Републиканска пътна инфраструктура" се преобразува в Национална агенция „Пътна инфраструктура" и мина под шапката на Министерски съвет. Правителството одобри и Правилник за структурата, дейността и организацията на работа на агенцията.

На 15 април, по време на среща на вицепремиера Меглена Плугчиева с Дирк Анер, генерален директор на ГД „Регионална политика" на ЕК, българската страна бе уведомена, че е започнала процедура за отмяна на решението за временно спиране на междинните плащания по проектите.
Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини