Русия и Япония могат да решат териториалния си спор

Русия и Япония могат да достигнат до разрешаване на териториалния въпрос, създавайки атмосфера на доверие и развивайки съвместни проекти, заяви руският премиер Владимир Путин.

"Притежавайки подобен дух, съвместната работа ще позволи да се достигне и до разрешаването на глобалните въпроси, включително и сключването на мирен договор", каза Путин по време на работна закуска с представители на деловите кръгове от двете страни.

Япония претендира за четири острова от Южните Курили, позовавайки се двустранния Договор за търговията и границите от 1855 г., по който границата е била определена между островите Уруп и Итуруп и спорните днес острови са били признати за японски, припомня РИА "Новости".

Принципната позиция на Москва е, че Курилските острови са влезли в състава на СССР, чийто наследник е Русия, след приключването на Втората световна война. Руският суверенитет има съответната международна и правна основа и не подлежи на съмнение, смятат в Москва. Японците са поставили в зависимост от решаването на териториалния спор подписването на мирния договор между двете страни.

Путин заяви, че руското правителство с всички сили ще подкрепят начинанията на руския и японския бизнес. Премиерът констатира, че за последните години стокообменът между двете страни, както и обемът на преките инвестиции е нараснал. "Осъществяват се големи проекти в сферата на енергетиката, други области, в развитието на които са заинтересувани двете страни", подчерта Путин. "Създадена е атмосфера на доверие, усилват се тенденциите, свързани с желанието да се развиват отношенията в най-различни области", добави руският премиер.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини