Пуснаха застраховка срещу отвличане

Застрахователната компания "ЛЕВ ИНС" АД пуска нов за българския пазар продукт - "Застраховка срещу отвличане за откуп", обявиха на пресконференция днес от дружеството.
Причината за разработването на новата за България застраховка е тенденцията към свръхпрофесионализиране на "бизнеса" с отвличания.

Иновативния продукт осигурява качествено нова защита и неприкосновеност на личността. Той е съобразен със спецификите на българското законодателство и особеностите на застрахователния пазар у нас. За качеството на услугата е приложено ноу-хау на презастрахователя Lloyds, London тъй като изисква продължителен опит, за да може да бъде предлаган, съобщи Стефан Софиянски, председател на УС и изпълнителен директор на "ЛЕВ ИНС".

Цената на продукта е варираща, тай като се определя на база на рисковите обстоятелства, които се съдържат в специално изготвен от експерти рисков анализ, обясни Софиянски. Така например, цената на застраховката на известно лице, свързано с конфликт на интереси ще е една, а тази на служител, застрахован от корпиративен клиент - друга, коментира той.

Ако изготвеният рисков анализ покаже, че има опаснот от измама и инсценировка на отвличане, на лицето може да бъде отказана застраховка, каза още Софиянски.

Важна част от фирмената стратегия на дружеството е предварителната оценка на риска, в съответствие с която ще се извършва и застраховането. За всеки отделен клиент ще се разработва индивидуална програма, например ще се проучват маршрути, потенциални опасности, лоялност на личната охрана и сигурност на жилището.

Целта на програмата е предписването на система от мерки, за да се минимизира рискът от отвличане.

Ние се целим в прилагането на превантивни мерки. Това ще направи цената на застраховката по-ниска и ще минимизира риска от отвличане, обясни Софиянски.

Застрахователната сума може да бъде предложена от кандидата за застраховката, като ще зависи от покритието - например дали се отнася само за България, или покрива настъпване на застрахователното събитие и зад граница. Практиката в световен мащаб показва, че има сключени полици на стойност 50-100 млн. евро, посочи Софиянски.

В случай на отвличане застрахователят ще обезщетява застрахованите лица със суми до лимита на отговорност, определен в полицата. Сред покритите рискове са и разходите по преговорите, осигуряване на независим преговарящ и заплащането на евентуалния откуп. В застрахователния продукт се включва и покриването на пропуснати ползи в резултат на самото отвличане, хонорари на адвокати и консултанти, както и разходи за оказване на психологическа и медицинска помощ и други. Целта е да се минимизира както щетата и плащането на откуп, така и психическите травми, нанесени над обектите на похищение.

Продуктът е в процес на разработка от няколко месеца, и още преди да обявим официалното му пускане днес, имаме запитвания от страна на корпоративни клиенти, които изявиха желание да застраховат свои служители, съобщи Софиянски.

Заедно с пускането на новия продукт, ЛЕВ ИНС планира да разработи и система от мерки за повишаване на разкриваемостта на такива криминални случаи. От дружеството увериха, че при всеки един случай ще работят в тясно сътрудничество с полицията. Освен това всяко лице, което е обект на застраховка ще се пази в тайна, като данните за него ще се съхраняват като класифицирана информация, уточни изпълнителен директор на застрахователната компания.

Според доклада на КФН за последната година "ЛЕВ ИНС" се изкачи на четвърто място в класацията по премиен приход на застрахователите. Дори на фона на кризата компанията отново отчита печалба от над 10 млн лв. Част от нея остава във фонд "Превенция", който е създаден да осигурява превантивната програма на компанията".

Партньорът и презастрахователят на "ЛЕВ ИНС" Lloyds е пионер в застраховането срещу отвличане за откуп в световен мащаб. Дружеството налага стандартите по прилагането й и държи над 70 % от застрахователния бизнес, свързан с този вид застраховки. Lloyds са лицензирани да презастраховат и покриват рискове в над 200 държави.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини