"Кремиковци" отново на протест

Точно в 13.00 часа днес всички работници ще напуснем "Кремиковци" и ще застанем пред завода. Това заяви Любомир Павлов, председател на Федерация "Металурзи" към КТ "Подкрепа" "Кремиковци".

За нас е недопустимо спирането на газа по този начин. Г-н Гогов няма какво да каже друго, след като му го нарежда министърът на икономиката, който казва дали да се спре газта или не. Преди това обаче министърът на икономиката трябва да излезе лично и да каже защо, след като водеше преговорите с бразилската компания, не се стигна до подписване на договор с тази компания.

Инициативата бе негова, каза още Павлов. По думите му до днес от министерството не са оповестили дали бразилската компания ще влезе с договор - търговски или на ишлеме за коксохима. Според Павлов най-разумното за момента решение е предложението от страна на бонхолдърите, които заедно с държавата могат да направят собствено управление.

"Да го оздравят, да го изведат от кризата и след това да го продадат на стратегически оператор. И дали в тези две седмици министъра на икономиката ще спести много пари на държавата, или по този начин си измива ръцете за лошите водени преговори от негова страна? На него му е ясно, че бразилската компания отдавна излезе от преговорите, след като той ги доведе. Нека излезе и каже колко пари искат", каза Павлов.

Павлов уточни, че за момента синдикатите са поискали за две седмици да се преустанови съкращаването на работещи в комбината.

"Ако се спре газта, тези 1500 човека неминуемо ще си тръгнат. Ако няма оздравителна програма на събранието на кредиторите, ще си тръгнем всичките, защото завода ще отиде в ликвидация. По Търговския закон синдикът е задължен при ликвидация да освободи всичките работници. Аз пак казвам, че при министъра на икономиката трябва да надделее разумът и да седне и да разгледа писмото", допълни той.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини