Турция ще стане пълноправен член на ЕС

Новият турски външен министър Ахмуд Давутоглу отправи призив към страните от ЕС да не правят от присъединяването на Анкара вътрешнополитически въпрос, предаде АФП.

"Моля ви, не правете от процеса по присъединяване на Турция към ЕС вътрешнополитически въпрос", заяви министърът на пресконференция в Стокхолм.

През последните дни френският президент Никола Саркози и германският канцлер Ангела Меркел, които започнаха предизборна кампания за изборите за ЕП на 7 юви, напомниха, че са против присъединяването на Турция към ЕС. Турският първи дипломат заяви, че присъединяването на страната му към Евросъюза е "стратегически приоритет" за Анкара и че единствената цел на преговорите е Турция да стане "пълноправен член на ЕС".

Той изрази увереност, че ще бъдат отворени нови две преговорни глави с ЕС преди края на чешкото председателство на съюза и по време на председателството на Швеция и поиска подкрепата на ЕК за постигането на тази цел. Давутоглу разговаря вчера и днес в Стокхолм с шведския си колега Карл Билд и еврокомисаря по разширяването Оли Рен.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини