Америка бута Сърбия към ЕС

Пристигането на Джоузеф Байдън, вицепрезидентът на САЩ, в Белград следващата седмица буди надежда, че ще бъдат намерени нови теми и области, в които Сърбия може да поправи своите отношения с най-силната страна, която пряко крои нейната съдба и територия, пише днес сръбският вестник "Блиц".

Не трябва да се очакват по-големи промени около несъгласията около Косово, процеса пред Международния съд в Хага и военната неутралност, която Сърбия е обявила спрямо НАТО. Това би могло да се заключи от вчерашните дискусии за сръбско-американските отношения, в които участваха местни познавачи на темата.

Бившите посланици в САЩ Живорад Ковачевич и Иван Вуячич изтъкнаха, че за новата администрация във Вашингтон независимостта на Косово е приключила история и посочиха, че затова посещението на Байдън вероятно ще протече в духа на формулата "съгласни сме, че не сме съгласни", когато става дума за Косово и че върху Сърбия няма да бъде оказван натиск да признае Косово, а само да спазва своите международно задължения.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини