Изтеглихме 3 пъти по-малко кредити

Над три пъти паднаха кредитите, които теглят българите. През март всяко домакинство е взело назаем средно едва по 6,61 лв., при взети 20,78 лв. през същия месец на миналата година, пише Стандарт, цитирайки данни на Националния статистически институт.

Причината за това е финансовата криза, вдигането на лихвите и затягането на правилата за отпускане на заеми.

След бума на раздаваните заеми през миналата година сега идва времето те да се връщат.

Всяко семейство през март е дало средно по 35,50 лв. за погасяване на стар кредит или като заем на приятел. Наред с по-малкото теглене на кредити българите почват и да спестяват повече. През март всяко семейство е сложило на влог средно по 13,45 лв., при 10 лв. за същия месец на миналата година. 287,37 лв. е средният доход на човек през март. Това е с 9,2% повече от март 2008 г. Но като се махне инфлацията, се оказва, че доходите реално са нараснали само с 4%.

Финансовата криза кара хората да свият някои разходи.

В резултат намаляват разходите за дрехи и обувки - едва по 18,89 лв. на семейство, при 22,15 лв. за същия месец на 2008 г. Леко падат и разходите за жилищно обзавеждане и поддържане на дома - до 21,50 лв. на семейство. Но кризата не се усеща по трапезата. Увеличава се потреблението на месо и плодове, а пада консумацията на хляб.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини