Натиск за бързо решаване на спора Атина-Скопие за името

Вкусване на натиска, който ще се оказва над Атина и Скопие до есента се очаква да даде посещението на заместник-държавния секретар на САЩ Джеймс Стайнбърг в двете столици, пише днес гръцкият вестник "Навтемборики". Днес той ще разговаря както с премиера на Гърция Костас Караманлис, така и с външния министър Дора Бакояни.

Показателни за тази насока са вчерашните изказвания на генералния секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер, който ясно заяви, че в Алианса "няма вето, а само консенсус".

От гръцкото външно министерство заявиха, че няма никаква конкретна информация за американска инициатива. Говорителят Георгиос Кумуцакос посочи, че по време на посещението на Стайнбърг разговорите няма да се ограничават само над спора между Атина и Скопие за името.

Фактът, че американският високопоставен представител посещава Атина и Скопие за срещи на високо равнище и то в момент, когато преговорната процедура на практика е "замразена" може да се тълкува като един опит на новата американска администрация да усети от "първа ръка" положението и да поиска ускоряване на усилията, коментира изданието като допълва, че Вашингтон и Брюксел целят бързото присъединяване на Скопие към евроатлантическите структури.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини