Откриха кокаин, амфетамини и ЛСД във въздуха на Мадрид и Барселона

Смогът отдавна е част от живота на испанците в големите градове.

Учените обаче установили, че мръсният въздух в Мадрид и Барселона се дължи не само на отделянето на вредни газове, а и на наличието в него на поне пет вида наркотични вещества, най-вече кокаин, съобщи Асошиейтед прес, цитирани от Dailynews.

Висшият съвет за научни изследвания в Испания пише на своя уебсайт, че направените в двата града проучвания на качеството на въздуха показват наличието на кокаин, амфетамини, опиати, канабиноиди и лизергинова киселина (сродна на наркотика ЛСД). Учените обаче казват, че няма поводи за тревога.

Дори да живеем хиляда години и да дишаме този въздух, няма да приемем равностойността на една доза кокаин, твърди изследователят Мирен Лопес де Алда. Изследователите подчертават, че тези нива на концентрация не бива да се смятат за представителни за въздуха в двата града като цяло, тъй като пробите са взети в райони, в които вероятно се употребяват наркотици.

И в Мадрид, и в Барселона проучването е направено близо до университети. Изследването показва, че съдържанието на тези вещества във въздуха е по-високо през уикендите, което предполага, че тогава консумацията на наркотици се увеличава, посочва АП.

По думите на друг учен, участвал в изследването, установената концетрация е доста по-висока от тази в други европейски градове. Според Държавния департамент на САЩ Испания е най-големият консуматор на кокаин и хашиш в Европа. През нея също така преминава голяма част от дрогата, идваща от Южна и Централна Америка, както и от Африка, отбелязва АП.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини