Без цигари в кръчмите от догодина. Преглед на националния печат

„Стандарт": 12,43 ч:"Кремиковци" умря на рождения си ден
Металургичният комбинат "Кремиковци" от вчера е в клинична смърт. В 8 часа сутринта екипи от комбината започнаха да завъртат кранчетата на тръбите, които зареждат пещите и съоръженията с гориво от "Булгаргаз". В 12:43 ч на обяд газоподаването към коксохимическия завод на комбината спря, което на практика замрази останалите дейности. Това се случи точно на рождения ден на коксохима. Двете му батерии започват работа точно на 15 май 1963 г. През всичките 46 години те не са спирали нито за миг, обясни главният технолог Даниела Ерменкова.
До решението за спиране на газа се стигна, след като вчера окончателно се провалиха преговорите с бразилския инвеститор CSN. Заповедта бе издадена от Министерството на икономиката и енергетиката.
ИСТОРИЯТА
Първата копка на "Кремиковци" е направена през 1960 г. Предприятието започва да работи през 1963 г. Отваря 35 хил. работни места, които се попълват от цяла България. Малко след старта се оказва обаче, че местната руда не е подходяща и "Кремиковци" е принуден да мине основно на вносна. През 1989 г. комбинатът отбелязва рекорд с близо 1,6 млрд. тона стомана. След това започва да трупа огромни дългове и влиза в черния списък на МВФ. От там поставят условие то да се приватизира, което става през 1999 г. Акциите му са продадени за $1 на "Дару металс" с условието, че тя ще покрие дълговете от 640 млн. долара. През 2006 г. "Кремиковци" става собственост на Прамод Митал. Предприятието продължава да запада и да трупа дългове. През миналата година голяма част от мощностите спират, докато се стигна и до почти окончателното му затваряне тези дни.

„Дума": "Южен поток" ще потече от Сочи

Русия събра четирите стратегически страни на едно място
Докато Европа ускорява проекта "Набуко", за да се снабдява с газ, заобикаляйки Русия, Москва взема конкретни мерки, за да вдъхне живот на собствената си инициатива - газопровода "Южен поток". Вчера "Газпром" подписа в Сочи споразумения за определяне на трасето на газопровода "Южен поток" с енергийните компании на Италия (Ени), на България (Българския енергиен холдинг), на Сърбия (Сърбиягаз) и на Гърция (ДЕСФА). Документите дават зелена светлина за учредяването на смесените компании по проекта в четирите страни. За преговори в руския черноморски курорт пристига и премиерът на Италия Силвио Берлускони. В Москва вчерашният ден вече беше наречен рожден ден на "Южен поток".
От българска страна договорът бе подписан от генералния директор на "Български енергиен холдинг" (БЕХ) Галина Тошева. В проекта на руския газов монополист за България е определена една от ключовите роли - на българска територия тръбопроводът трябва да "изплува" на сушата от дъното на Черно море. За съгласието си София поиска от Москва немалко отстъпки, коментира Газета.ру.

„Дума": 3.5 на сто спад на българската икономика
Българската икономика е спаднала 3.5% през първото тримесечие на 2009 спрямо съответния период на предходната година, показват експресните тримесечни оценки на Националния статистически институт (НСИ). Институтът официално отчита отрицателен ръст на икономиката за първи път от началото на сегашната икономическа криза. През четвъртото тримесечие на миналата година Брутният вътрешен продукт (БВП) на България нарасна с 3,5%, с 6,8 на сто през третото, със 7,1 през второто и със 7 процента през първото тримесечие на 2008 г. В номинално изражение БВП достигна до 13 741 млн. лв. в текущи цени, сочат данните на НСИ.
В сравнение с първо тримесечие на 2008 г., брутната добавена стойност реално намалява с 3.6%. Спадът на БВП през първото тримесечие на 2009 година се дължи основно на намалението на добавената стойност в индустриалния сектор, която е с 12.2% по-малко в сравнение с първо тримесечие на 2008 година. В сравнение със същия период на миналата година, реалния растеж на добавената стойност в сектора на услугите е 0.9%, докато на аграрния сектор брутната добавена стойност намалява реално с 3.1%.
Брутният вътрешен продукт на основните източноевропейски страни от Европейския съюз също бележи рязък спад през първото тримесечие, съобщава Франс прес, позовавайки се на предварителните данни, публикувани от статистическите служби на тези страни.

„Сега": Мургина получи обвинение в три престъпления
На бившия ръководител на Национална агенция за приходите (НАП) Мария Мургина е повдигнато обвинение за три престъпления. Това съобщи пред журналисти наблюдаващият прокурор Маргарита Немска. Мургина е обвинена в длъжностни престъпления, за неправомерно оказвана принуда върху данъчен служител и за попълване на неверни данни в декларация, която се изисква по Закона за Сметната палата.
Мургина е заплашвала данъчна служителка, съобщи Маргарита Немска. Нарушението при попълването на декларацията е, че Мургина е декларирала невярно придобит от нея имот.
Законът предвижда от 2 до 10 години затвор, ако повдигнатите обвинения бъдат доказани в съда.
Маргарита Немска каза още, че прокуратурата проверява и други служители на НАП за нарушения на закона, но отказа повече подробности.
На Мария Мургина е наложена лека мярка за неотклонение - подписка.

„Труд: Бойко Борисов с 30 дни болнични
"И на куц крак ще ги бия."
Така вчера столичният кмет Бойко Борисов бойко коментира здравословното си състояние. И по-точно пукнатия си при игра на футбол в четвъртък глезен.
Тогава Генерала се включи в мача на своя отбор "Витоша"-Бистрица. Но... бе приет в болница "Лозенец". След около час прегледи и изследвания бе пуснат за домашно лечение. Издаден му е и болничен за 30 дни.
Изследванията му са изпратени за второ мнение на водещ европейски специалист, казаха от "Лозенец".

„Стандарт": Акция "Черно тото" удари 30 измамници
Тото мафията в България понесе сериозен удар. Мащабна акция, в която взеха участие 120 антимафиоти, 25 разследващи полицаи, 5 служители на СГС и ВКС, разтърси половин България. При нея са установени 30 лица от София, Гоце Делчев и Ловеч, които са "въртели" оборот от 5 млн. лева на "черно тото" и са инвестирали парите в друга престъпна дейност, обяви пресслужбата на МВР. Информацията за престъпната група е била започната да се събира от ноември 2008 г. Мафиотите събирали огромни суми от залагания, освен това се занимавали с лихварство и рекет на нередовните платци. На длъжниците било отнемано движимо и недвижимо имущество. Според МВР те са получавали проценти от международни букмейкърски къщи чрез програми за партньорство, които били недекларирани официално. "Сред лицата, съпричастни към престъпната дейност, има и близки до футболни клубове", се твърди в сайта на МВР.
Първите данни за акцията дойдоха от Гоце Делчев, където бил задържан по непотвърдена информация Атанас Бунов, който се намира в ареста. Под ударите на закона в града попаднали още Крум Стойков, Борислав Мавродиев и бизнесмен, познат като Камбата.

„Стандарт": Гасим цигарите догодина
От 1 юни следващата година у нас няма да може да се пуши дори в кръчмите, решиха депутатите вчера. Те регламентираха забраната окончателно в Закона за здравето. Новият ред обаче не се хареса на всички. Затова някои от тях обмислят как отново да променят закона. Може да се въведе "режим на изключения", който да позволява пушенето в ресторанти или дискотеки, каза Руденко Йорданов от БСП. Олимпи Кътев от НДСВ пък сравни забраната с абсурд. "Все едно да забранят на шофьорите да псуват, докато карат, или да наложат вето върху това, да се харесват пълни хора", сопна се царистът.
Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини