Пускат 800 камери в школата днес. Преглед на националния печат

„24 Часа":"Кремиковци" може да остане и без ток

От НЕК и енергийния холдинг има искане да спре и подаването на тока за "Кремиковци". Ако не се намери ресурс за плащането му, мярката може да се окаже актуална, каза вчера енергийният министър Петър Димитров. От петък заводът няма и газ.
Министърът разгледа строителната площадка на ТЕЦ "AES Марица изток 1" и бе уверен, че новата централа ще бъде пусната в срок догодина. Шефът на AES за България Питър Литгоу предупреди, че компанията може да потърси в съда правата си от НЕК, ако се забави строителството на далекопровода, по който ще се изнася тока. Изграждането му закъснява заради разногласия между НЕК и Гълъбово за компенсациите за общината.

„24 Часа": Подозират Костов, искал да е шеф на парламента

Лидерът на ДСБ Иван Костов от името на Синята коалиция поиска повече власт за парламента, включително да избира главния прокурор и да има постоянен контрол над ДАНС, МВР и съдебната система. Това даде повод веднага да бъде заподозрян, че ще бъде следващият председател на Народното събрание.
Ако се стигне до десноцентристко управление, това бил напълно възможен вариант, даже вече било обсъждано между партиите, твърдят добре осведомени политолози. Костов обаче заяви вчера, че няма амбиции да става парламентарен шеф.
По думите на Костов подобна промяна е принципна и част от програмата на сините за изграждане на силни институции, които да се справят с корупцията, за която ни критикува ЕС.

„Стандарт":ГЕРБ може да издигне кметове за депутати

Възможно е ГЕРБ да разреши на кметовете си да участват в листите за следващия парламент. Това съобщи в Пловдив шефът на партията Цветан Цветанов. Досега на градоначалниците от ГЕРБ беше забранено да се кандидатират за депутати. Всичко ще зависи от резултатите ни на евровота. Засега е сигурно решението ни да се явим самостоятелно на изборите, каза Цветанов. Той обясни, че партията ще води спокойна, пестелива и семпла предизборна борба без черен пиар. Митко Щерев и ансамбъл "Тракия" ще са гвоздеят при откриване на кампанията на ГЕРБ днес в Пловдив.

„Стандарт": НДСВ очаква 30% активност
ВАРНА. Министър Николай Василев понесе малката си дъщеря Виктория на шествие на НДСВ из Варна вчера. Така той даде старт на еврокампанията на жълтите преди официалното й откриване в понеделник на Белоградчишките скали. В шествието се включиха сегашният евродепутат Биляна Раева, бившата певица от "Шоуто на Слави" Деси Добрева, както и общинската шефка на Шумен Даниела Русева. 30-33% се очаква да бъде избирателната активност в Европа на този вот. Толкова ще е и в България, а преди 2 г. са гласували 28,5% от сънародниците ни, припомни Биляна Раева.

„Труд": Доган: Пак се готви смяна на имената

"Готви се нова смяна на имената, както преди 25 г., но с модерни средства." Това обяви пред симпатизантите на ДПС вчера лидерът на движението Ахмед Доган.
Той бе на събора в памет на жертвите от възродителния процес в местността Демир баба теке край гр. Исперих, където стартира и кампанията на ДПС за евровота.
"На политици, които само се правят на такива, ще кажа: "Дори не си го помисляйте", заяви Сокола. И добави на турски: "Кимин гьотю салам сам са денесин бакалъм не олдьор!", което приблизително значи: "На когото му е як задникът, нека да опита."

„Стандарт": Калфин: Евровотът може да е по-важен

В много отношения европейските избори може да са по-важни от националните. При тази кампания ще бъде обяснено на българите защо са важни ЕС и неговите институции. Така външният министър Ивайло Калфин коментира предстоящия вот на 7 юни. Той говори в Белоградчик, където вчера се срещна с дипломатическия корпус у нас. Калфин е водач на листата на БСП за този вот. Министърът каза, че не само заради колежката му от листата на НДСВ Меглена Кунева, но като цяло конкуренцията за евроизборите е много силна. За Калфин вчерашният ден бе последен като външен министър, тъй като по закон той е длъжен да излезе в отпуск до обявяването на резултатите на изборите за ЕП. Функциите му се поемат временно от заместника му Любомир Кючуков. Калфин се надява скоро ЦИК да каже кога един евродепутат започва да изпълнява функциите си - дали в момента на избора му, или след като се закълне. Вчера министърът поведе десетки посланици към Белоградчишките скали, които могат да станат едно от 7-те нови чудеса на света. Министърът гласува за тях, след като бе посрещнат в крепостта Калето с хляб и сол и приветствени думи от кмета на Белоградчик.

„24 Часа": Пускат 800 камери за матурата по български днес

800 камери ще бъдат включени за първи път днес в училище, за да следят за реда на матурата по български и литература. Част от тях ще се виждат, други - не, обясни образователният министър, който лично представи системата за видеонаблюдение вчера.
Ако нововъведението стимулира научно-техническото творчество на учениците и те измислят по-авангардни методи за преписване, нямаме нищо против и ние да се усъвършенстваме, отсече Даниел Вълчев.
Тийнейджъри в Шумен се разлютиха на школския "Биг Брадър". От петък 65 видеокамери са монтирани в четири училища в града, за да следят за преписвачи.

„24 Часа": Тестват бащата на изчезналото дете с детектор на лъжата

Бащата на 4-годишната Анна-Мария, която е в неизвестност от две седмици, е бил привикан в следствената служба на Четвърто РУ, съобщи plovdiv24.bg.
Васил Чолаков е бил подложен на детектор на лъжата. По думите му той "го е изкарал чист".
Чолаков твърди, че дъщеря му е била похитена.
Анна-Мария изчезна в деня, в който от река Марица изплува трупа на 29-годишната й майка Полина Чолакова.
Версията, че тя е взела 4-годишното момиченце със себе си, напускайки семейното жилище след скандал с бащата, все още не е отхвърлена.
До момента обаче не са открити свидетели, които да потвърдят за изчезването на майката и дъщерята.
Миналата седмица роднини на момиченцето обещаха 10 хил. лева награда за всеки, който даде достоверна информация и помогне за откриването.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини