Орешарски: Още 3 години зор. Преглед на националния печат

Орешарски: Трудно ще е още три години, пише "Стандарт"

Поне 2-3 години ще усещаме последиците от глобалната криза. Финансовият министър Пламен Орешарски прогнозира средносрочен период на трудности за икономиката ни. Това по думите на финансист номер 1 означавало 2-3 години. Дотогава трябва да правим всичко възможно, за да смекчим ефекта от кризата, обясни Орешарски, който беше почетен гост на Медицинския университет в Пловдив. На тези, които говорят, че могат да предотвратят ефекта от кризата, ще кажа, че това е несериозно, добави министърът. Той подкрепи думите си с факта, че правителствата на водещите страни не могат да предотвратят спад на икономиката от 5-6%. Все пак според Орешарски въпреки тежката ситуация ние сме в сравнително добро положение. Спадът на брутния вътрешен продукт на България е 3,5% за първото тримесечие, сочат предварителните данни на Националния статистически институт. Докато средният спад на страните от ЕС е 4,4%. В страните от нова Европа, които доскоро ни бяха за пример, спадът е с двуцифрени темпове, каза Пламен Орешарски.

„Труд": Костов и Бойко се разграничиха един от друг

Лидерите на ДСБ и ГЕРБ - Иван Костов и Бойко Борисов, които доскоро бяха смятани за бъдещи съуправленци, вчера задочно си размениха критики. Ръкавицата хвърли Костов, като обяви пред Би Ти Ви, че клипът срещу него и Борисов, в който лицето на кмета преминава в лицето на Командира, всъщност помагал на Генерала.
Лидерът на ГЕРБ отдавна критикува този клип и дори обвини БСП в черен пиар.
"Убедил съм се, че сините невинаги са прогнозируем и лоялен партньор", отвърна между две партии шах Борисов. И напомни, че той невинаги е получавал подкрепа от сини и тъмносини. "Когато гласуваха общинския бюджет с БСП срещу мен, аз преглътнах и не казах нищо. Утре могат да искат да не гласуват бюджет на правителството", каза Борисов. Генерала изтъкна, че неговият човек в ЦИК Орлин Иванов най-силно се е борил, за да бъде представен на вота СДС на Мартин Димитров.

Новинар": Застреляха бизнесмен в София

44-годишният Александър Занев беше застрелян с един куршум в главата малко преди 19 часа в столичния квартал Бояна. Мъжът е умрял на място. Според очевидци килърите са били двама и са изскочили от храстите, стреляли са по мъжа докато той се е движел с джипа си.
По непотвърдена информация заедно със Занев е имало още един човек, който е сигнализирал в Бърза помощ за инцидента. Занев е един от акционерите в "Софийска баница". Според някои от търговските регистри името на Занев се свързва и с фирма, в която акционер е жена на застрелян бивш силов бос.
Припомняме, че само преди седмица имаше друго убийство в Бояна пред Боянското ханче.

„Стандарт": Спипаха в крачка бандата на Оушън

Офисът на Интернешънъл Асет банк стана мишена на бандитите
С истинска сцена от екшъна "Бандата на Оушън" се сблъскаха кюстендилски полицаи. Родната версия на известните герои бе задържана, когато се опитала да обере клон на Интернешънъл Асет банк в Кюстендил, известна като банката на бизнесмена Младен Михалев-Маджо. Нейни клиенти в района са общината, местна дирекция на НАП и клон на здравната каса.
Обира т.нар. люлинска бригада готвела от близо 2 месеца. В него участва и действащ полицай от Трето РПУ. 30-годишният Огнян Йорданов помагал на бандитите повече от година. Касоразбивачите проучили до най-малките детайли възможностите за проникване, разбиването на охранителната система и заглушаването й, както и техниката, която ще им е необходима, за да оберат банката.
Имахме информация, че се готви удар срещу банка още когато са започнали проучванията и ги очаквахме, похвали се вчера областният полицейски шеф Георги Джоглев. Два дни 5 полицейски екипа били нащрек. 24 часа преди залавянето на обирджиите полицията вече е знаела коя банка ще се атакува.

„Стандарт": ВКС върна делото "Борилски"
Върховният касационен съд върна делото "Борилски" за ново разглеждане вчера. Магистратите отмениха оправдателните присъди, които Апелативният съд в Търново определи на Георги Желязков и Стоян Стоичков по обвинението за убийство по особено мъчителен начин на студента Мартин Борилски в Париж. Магистратите отмениха и решението на съда за отхвърляне на исковете на майката на Борилски - Иванка Въчева, срещу двамата подсъдими за имуществени и неимуществени вреди.
Касационният съд връща делото за ново разглеждане от друг състав.

"Сега": Националният кризисен щаб похарчил 1.4 млн. за боклука
Около 1 400 000 лв. са похарчени от Националния кризисен щаб за времето на действието му - месец и три дни. Цените, по които са работили фирмите, са били близки до себестойността на извършената услуга и не са формирали голяма печалба.
Ако Законът за управление на отпадъците, който бе приет от Министерски съвет, бъде одобрен от парламента, се очаква да започне да действа около средата на годината. Събраната до момента такса смет ще остане в полза на общината.
Законопроектът бе приет на вносител от кабинета. Като цяло той е запазил своя вид. Говорителят на НКЩ Чавдар Георгиев каза, че в близко бъдеще не може да се очаква особена промяна, увеличение в размера на такса смет. Законопроектът предвижда общинската администрация да събира тази такса, която ще бъде определяна от държавата. Разходите, които администрацията ще прави, ще бъдат възмездени
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини