Вълчев изтегли Вариант 1 на втората задължителна матура

Министърът на образованието и науката Даниел Вълчев изтегли Вариант 1 на втората задължителна матура по предмет по избор. Това съобщиха от Министерство на образованието и науката (МОН).

79 517 зрелостници са подали заявления за явяване на втора задължителна матура по избор. Сред подалите заявления има и зрелостници, които са завършили ХII клас в минали години. Най-много са учениците, пожелали да се явят на изпит по география и икономика - 35 763, а за изпита по математика са подали заявления 12 339 зрелостници.

Продължителността на всеки изпит е 4 астрономически часа. Само за децата със специални образователни потребности времетраенето се удължава с 2 часа. Изпитите ще се проведат в 6246 зали в 1054 училища. За кампанията са ангажирани 15 000 квестори. 500 камери ще наблюдават изпитния процес, т.е. във всяка десета класна стая ще има видеокамера.

Учениците трябва да се явят в училище със служебните бележки за допускане до зрелостните изпити. С нея зрелостникът ще бъде допуснат до залата. Задължително е да представи и документ за самоличност, който може да бъде лична карта, паспорт или шофьорска книжка. При влизането си в залата зрелостниците трябва да изключат мобилните си телефони и да ги предадат на квесторите. Учениците ще бъдат допускани до залата не по-късно от 15 минути преди началото на изпита, тоест до 7.45 часа.

На изпитите задължително трябва да се пише със син или черен химикал, а за изпита по математика може да носят молив, гума, линия, пергел, транспортир, триъгълник.

Всички резултати от матурите ще се обявят до 12 юни. Те ще бъдат публикувани в официалния сайт на МОН, в сайтовете на регионалните инспекторати и в сайта www.zamaturite.bg. С входящия си номер и с ЕГН всеки зрелостник ще може да научи резултатите си. Оценките от изпитите се вписват в дипломата в специална графа. Общият успех от средното образование се изчислява като средноаритметично от оценките от матурите, от задължителните предмети и предметите от задължителноизбирателната подготовка.

Тази година 35 висши училища ще приемат под различна форма оценките от матурите за вход.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини