Пиенето на големи количества кола можело да доведе до парализа

Пиенето на големи количества кола може да причини проблеми с мускулите, нередовен сърдечен ритъм и дори парализа, предупреждават експерти, цитирани от АФП.

Те съобщават, че любителите на колата, които имат здравословни проблеми, се увеличават. Освен проблеми със зъбите, диабет и "омекотяване" на костите, лекарите са наблюдавали и пациенти, страдащи от хипокалемия, когато нивата на калий в кръвта рязко намаляват.

Това може да увеличи опасността от проблеми с мускулите и сърдечния ритъм, което може да се окаже фатално в някои случаи.

"Прекалената консумация на кола може да доведе до различни здравословни проблеми, включително умора, загуба на продуктивност и мускулни проблеми, вариращи от изключителна слабост до дълбока парализа".

Учените, осъществили изследването, публикувано във в. "International Journal of Clinical Practice", изследвали пациенти, които пиели по два и повече литра кола на ден. В един от случаите 21-годишна бременна жена била приета в болница със симптоми на умора, загуба на апетит и гадене. Пациентката изпивала над три литра кола на ден в продължение на шест години и се оказало, че страда от тежка форма на хипокалемия и сърдечна недостатъчност.

Една от теориите на учените е, че захарта в колата може да кара бъбреците да отделят прекалено много калий. Друга теория е, че кофеинът в колата води до преразпределяне на калия в клетките на тялото. Най-често срещаните съставки в колата са глюкоза, фруктоза и кофеин.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини